Foto: SVT

Borås vårdar självskador med framgång

Uppdaterad
Publicerad

Solhems psykiatriska mottagning i Borås har vårdat självskadepatienter med framgångsrika metoder i 15 år.

Det är stora skillnader i vården för självskadepatienter i Västra Götaland. Göteborg får bottenbetyg medan Borås ligger i topp i regionen enligt statistik gjord av Nationella självskadeprojektet.

– Min uppfattning är att de flesta tycker att det är en bra behandling som stämmer väl överens med den problematik som patienterna själva upplever. Vi brukar säga att ungefär en tredjedel blir av med sin diagnos och behöver inte ha psykiatrisk hjälp mer, säger fd vårdenhetschef Magnus Skog.

Dialektiskt beteendeterapi, DBT, i både är den metod som i första hand ska användas för självskadepatienter med borderline.

Det säger Nationella självskadeprojektet. Ett projekt med medel från Statens kommuner och landsting med uppgiften att försöka minska antalet självskadepatienter i landet.

DBT arbetar utifrån en tydlig manual med hemuppgifter till varje ny träff. Metoden arbetar utifrån teorin att patientens huvudsakliga problem är att reglera sina starka känslor.

– Det här är patienter som har väldigt intensia känslor och som ofta har svårt att hantera dem. DBT ger redskap i att hantera sin höga känslighet, säger Magnus Skog.

Jessica Andersson från Bollebygd hade ett allvarligt självskadebeteende och gick i dagvård på Solhems psykiatriska mottagning för fyra år sedan. Hon behandlades varje dag i 10 veckor i så kallad dagvård och tycker att metoden hjälpt henne att bli frisk.

– DBT bra för att man lär sig andra sätt att hantera sin problematik på. Man får chans genom olika färdigheter att lära sig hantera känslor och livet och andra svårigheter. 

Mentaliseringsbaserad terapi, MBT är en annan metod som Nationella självskadeprojektet rekommenderar. Den är också speciellt utvecklad för självskadepatienter med borderline. MBT går ut på att stärka individens mentaliseringsförmåga, alltså förmågan att förstå hur man själv och andra människor tänker och känner.

Borås använder sig av både MBT och DBT och har 15 års rutin sen första teamet drog igång.

–  Det ger ju en trygghet i behandlingsutbudet att vi hållit på så längre. Ju mer erfarenhet en behandlare har desto större trygghet kan man förmedla till patienten, säger Magnus Skog.

I dag jobbar Jessica Andersson i föreningen SHEDO som sprider kunskap om ätstörningar och självskadebeteende. Hon tycker det är extremt viktigt att det finns ställen som Solhem som jobbar med rätt behandlingar.

– Man behöver satsa på den här gruppen som skadar sig själva . Det ökar hela tiden och långt i från alla får den hjälp de behöver i tid.

Fakta/DBT

Dagvård = Behandling måndag-fredag i 10 veckor.

Standardiserad DBT-behandling = Gruppterapi 1-2 ggr i veckan i 1-2 år.

Fakta/Nationella Självskadeprojektet

Statens Kommuner och Landsting och fd regeringen startade upp projektet 2011 för att minska antalet unga med självskador i hela landet.

Målet är att utveckla och samordna kunskap kring unga med risk för eller med allvarliga självskadebeteenden och skapa ett bättre tidigt omhändertagande genom en struktur som bättre tillgodoser dessa personers behov av vård.

Under de tre åren som gått har man i första hand satsat på att utbilda vårdpersonal inom Dialektisk beteendeterapi.

DBT- och MBT behandlare per 100 000 invånare inom BUP och vuxenpsykiatrin i Västra Götaland.

Göteborg: 1,1

Nu-sjukvården 5,6

Skaraborgs sjukhus 1,5

Kungälvs sjukhus 2,3

Södra Älvsborgs sjukhus 5,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.