Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att se killarnas eufori när den enorma gäddan dras upp genom hålet i isen. Foto: Hampus Benjaminsson

Boråskillarna överraskades under isfisket – drog upp monstergädda ur sjön

Uppdaterad
Publicerad

Här är bilden på monstergäddan som Hampus Benjaminsson och kompisarna Filip och Rasmus Nilsson drog upp i helgen. Bjässen nappade tidigt på lördagsmorgonen, på en hemlig plats i Boråsområdet.

– När den började rusa förstod vi att den måste vara riktigt stor. Helt galet! berättar Filip Nilsson.

Det ska sägas med en gång att det här inte är den största gäddan som fångats i Sverige. Rekordet ligger på dryga 21 kilo.

Men Boråskillarna Hampus, Filip och Rasmus har inte dragit upp något liknande tidigare, framför allt inte på ismete. Fem i åtta på lördagsmorgonen placerade de ut flera spöhållare och spön på isen, satte mört på angeldonen och beredde sig sedan på att få vänta rätt länge på napp.

Ingen lång väntan

Men redan sju minuter över åtta såg de hur den så kallade vippan på linan ställt sig rätt upp.

– När man får napp ska den liksom fladdra, men i det här fallet stod den bara. Så brorsan gick dit för att kolla om det var fisk. Och det var det ju, men vi trodde först att det var en på fem, sex kilo för han hängde med fint i början, berättar Filip.

Men så snart fisken började rusa förstod de att det var något större de fått på kroken, även om de aldrig vågat drömma om sjutton kilo gädda.

– Min bror drog upp den. Man hjälps åt när det är en så stor fisk. Hampus fick lyfta upp den försiktigt ut vaken medan jag filmade. Så det är vi tillsammans som fick upp den, berättar Filip.

Får leva vidare

Han tillägger att man måste vara extra försiktig för att inte skada fisken när det är så här kallt. De mätte och vägde den – och släppte sedan försiktigt ner den i hålet igen så att den kunde simma vidare.

Men varför släppte ni den?

– Vi är rädda om beståndet och vill ju att den ska leva vidare och bli ännu större. Sen är inte gädda särskilt gott heller, säger Filip.

Om jättefisken får växa några år till kanske det blir Sverigerekord nästa gång de lyckas ta upp den. Ett skäl så gott som något till att inte berätta var fiskestället ligger...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer