Boråsmodellen motverkar arbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

I Borås återinvesteras vinster från minskade socialbidrag i nya kommunala jobb. Färre blir arbetslösa och fler betalar skatt. Det kallas för Boråsmodellen.

När det statliga stödet till utsatta stadsdelar upphör vid årsskiftet kommer många av de boende i de 15 stadsdelar som fått stödet att bli arbetslösa igen – men inte i Borås. I Borås satsar man i stället på att fortsätta anställa de arbetslösa inom kommunen. När utgifterna för socialbidrag minskar så återinvesterar man pengarna som blir över i nya kommunala jobb, den så kallade ”Boråsmodellen”.

– Vi jobbar vidare med de pengar som finns inom vårt försörjningsstöd och eftersom de minskar hela tiden finns det möjlighet att växla dom pengarna.  Genom vårt samarbete med arbetsförmedlingen kan vi fortsätta att lyfta människor från bidragsberoende till ett lönearbete och det håller vi på med varenda dag, säger Dag Forsström, förvaltningschef på Arbetslivsförvaltningen i Borås.

– Konceptet är att om man lever på försörjningsstöd så ser vi till att man blir inskriven på arbetsförmedlingen och omfattas av deras garantier. Sen samverkar vi intimt med AF och skapar kommunala anställningar för personerna och därigenom slipper de leva på bidrag, fortsätter han.

Jobb och utbildning kombineras

Ända sedan 2010 har man i Borås satsat på att ge arbetslösa kommunala jobb kombinerat med utbildning och sen dess har försörjningsstödet minskat stadigt, från 102 miljoner 2011 till 82 miljoner år 2014 , en sänkning med hela 20 miljoner. Vinsten återinvesterar man i nya anställningar.

– Vi har kommit väldigt långt i Borås. Vi har minskat försörjningsstödet med 20 miljoner de sista fyra åren och i stället har vi då många fler anställningar än jämförbara kommuner, säger Forsström.

400 har arbetsmarknadsanställning

Just nu jobbar cirka 400 personer i kommunala arbetsmarknadsanställningar med en lön på uppåt 18 000 kronor, där arbetsförmedlingen i snitt betalar 65 procent och kommunen 35 procent. 

– Det fina är att människor får leva på en lön istället för bidrag, jobba och göra nytta. Samhället får något tillbaka, människorna betalar skatt och man får lära sig att arbeta och kan därefter söka vanliga jobb, säger Forsström.

Dag Forsström menar att även andra kommuner kan använda Boråsmodellen för att lyfta människor från bidrag till lönearbete.

– I vårt fall är det kommunen som står för anställningarna och använder medlen som finns till försörjningsstöd och söker statsbidrag från arbetsförmedlingen och på det sättet finansierar vi de här anställningarna, det är inga konstigheter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.