I klippet ovan berättar Felicia om sin farfar och sin upplevelse om att han smittades av corona i samband med en operation. Foto: Privat/SVT

Börje genomgick operation – smittades av covid-19 på Sahlgrenska och dog

Uppdaterad
Publicerad

Börje Jonsson blev inlagd på Sahlgrenska universitetssjukhuset för att genomgå en lungoperation, men samma dag som han skulle åka hem till sin familj konstaterades det att han hade smittats av covid-19.

– Man tänker att på sjukhus är man säker, men jag hade fel, säger barnbarnet Felicia Jonsson.

I början av maj tog sig smittan in på thoraxavdelnigen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. I brevet som Felicia och hennes familj får hemskickat efter Börjes död konstateras detta.

Felicia Jonsson och hennes familj har gjort en egen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och i den skriver familjen att ”Börje dog på grund av slarv”.

Coronaviruset i Västsverige

– Jag känner frustration över vad som hänt och tänker på allt vi skulle göra. Vi hade mycket planer. Vad som skulle hända med farfar när han kom hem, säger hon och lyfter samtidigt ner en tavla från väggen.

”Det här är en stor miss”

Den föreställer en bild av Börje, och bredvid sitter hans dödsannons. Känslan av frustration och sorg är påtaglig när Felicia berättar om situationen som familjen inte kunde föreställa sig skulle hända – att Börje som äntligen fick sin operation skulle bli smittad av covid-19 och dö på sjukhuset.

– Det här är en stor miss. Och att man inte har enkelrum i dessa tider. Man tänker att på sjukhus är man säker... men jag hade fel, säger hon och berättar vidare att dagen innan Börje åkte ner för att opereras så högg de ved så att han skulle klara sig i vinter.

Hör Felicia berätta om sin farfar och sin upplevelse i klippet ovan.

Chefläkaren: Vi ska utreda händelsen

Enligt uppgifter från Sahlgrenska universitetssjukhuset var det en patient i maj som inte uppvisade några symptom och därför inte testades som förde in covid-19 på Thoraxkliniken. Det resulterade i att flera patienter och även personal smittades, och att Börje Jonsson dog.

– Vi ser oerhört allvarligt på det inträffade. Vi kommer att utreda detta och det kommer med stor sannolikhet att mynna ut i en lex Maria-anmälan, säger Per-Olof Hansson chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet