Foto: Göteborgs stad Bert Leandersson

Bostadsbolagen bygger på höjden – en växande trend

Uppdaterad
Publicerad

När det blir slut på utrymme att bygga nya hus på – ja, då får man bygga på höjden i stället. Åtminstone om man får tro flera bostadsbolag som i Göteborg vill lätta bostadsbristen på just detta sätt.

Att bygga nya våningar på gamla hus har blivit en växande trend bland bostadsbolag under det senaste decenniet. Det berättar Kristian Isberg som jobbar för HSB Göteborg.

– Efterfrågan på lägenheter i Göteborg är stor och genom att tänka till kring till exempel påbyggnader kan vi på ett effektivt sätt producera nya bostäder i ett centralt läge, säger han.

HSB håller redan nu på att bygga om ett flerfamiljshus i närheten av Korsvägen i Göteborg – men det är inte tal om några skyskrapor, försäkrar Kristian Isberg. I huset, som är byggt 1939, ska det bli ett antal nya lägenheter – på tre nybyggda våningar. Huset väntas stå klart för inflyttning under våren nästa år.

– Och det är ungdomar, mellan 18 och 29 år, som kommer att få förtur på lägenheterna, säger han.

En växande trend

Men flerfamiljshuset vid Korsvägen är långt ifrån det enda huset i Göteborg som följer trenden. På Heden har bostadsbolaget Wallenstam fått en detaljplan godkänd för att bygga på fyra våningar på tre befintliga lägenhetshus vardera, och utöka med totalt 100 lägenheter på adresserna.

– Vi ser absolut att det kommer in fler sådana här projekt. Att hitta ny mark centralt kan vara lurigt, då kan det så klart finnas fördelar med att bygga på ett befintligt hus, säger Johan Hagsgård, enhetschef för byggavdelningen i Göteborgs stad.

Ett annat exempel är det närliggande hotell Scandic, som byggde på med fem våningar redan för nio år sedan. Även i Västra Frölunda är det tal om en fastighet som ska höjas med fler våningar.

– Vill man få plats med fler saker här i stan så är det på höjden man får göra det, för den mesta marken är upptagen här redan, säger Johan Hagsgård.

Om man jämför med att bygga nya hus på ny mark är det relativt lite påverkan på omgivningen också, menar han. Förutom stöket vid själva påbyggnaden finns dock risken att man skuggar grannar, eller förstör utsikter, när hus blir högre.

Del i förtätningspolitik

Men påbyggnaderna är inte bara en vilja hos fastighetsägare för att skapa fler bostäder centralt. Det är också en del i en politisk vilja, menar Arvid Törnqvist, planchef för centrum och Majorna-Linné vid Stadsbyggnadskontoret Göteborg stad.

– Det finns en tydlig politisk och tjänstemannamässig inriktning mot förtätning, oavsett vilken politisk färg man har. Och då är det en förtätning på de ytor som finns kvar i mellanstaden, som till exempel parkeringsytor, säger han.

– Men sedan ser vi också att man tittar på både påbyggnad, vindsinredningar och omvandlingar av lokaler. Den typen av förtätningar sker också.

På frågan om Göteborg kommer att bli nästa New York City svarar HSB:s Kristian Isberg:

– Kanske i en minivariant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.