Hör Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder, om beslutat att efterskänka hyror Foto: SVT

Bostadsbolagets krisdrag för att rädda lokalhandeln – efterskänker hyror

Publicerad

Småföretagare och lokalhandeln i Lysekil riskerar att slås ut i följderna av coronakrisen. Nu har det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder bestämt sig för att efterskänka hyran under två månader för ett 15-tal företag.

Vissa näringsidkare Lysekil slipper nu betala hyra i april och maj, det har Lysekilbostäder beslutat. Anledningen är att många företag tappat stora delar av sin verksamhet i coronakrisen. En av dem är kaféägare Gisela Ottosson som nu slipper betala hyra i april och maj.

– Det blev totalt stopp och jag har fått varsla de jag har. Det får inte bli värre än det är, därför betyder de här pengarna jättemycket, säger hon.

Coronaviruset i Västsverige

Småföretagare i Lysekil

Lysekilsbostäder har valt att stryka hyran allra minsta företagen i Lysekil. Förutom kafé handlar det också företag som sysslar med fotvård och frisörer. Sammanlagt efterskänker man hyran för 15 hyresgäster till en kostnad av 160 000 kronor.

– Vi befinner oss i en unik situation. Handeln i Lysekil är redan i en svår situation och nu är det än svårare. Vi gör det här för att stötta företagen och på sikt kommer det vara bra för Lysekil, säger Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder.

Fem miljarder på förslag

Regeringen arbetar just nu på ett förslag om att staten kan ta ansvar för hälften av de summa som allmännyttan efterskänker till företag som är i en utsatta situation. Enligt förslaget skulle staten avsätta fem miljarder kronor som skulle kunna användas fram till och med juni.

– Det är vår branschorganisation som driver frågan och vi följer naturligtvis utvecklingen, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet