Bostadsbristen gör att vi flyttar ihop – men inte isär Foto: Erik Mårtensson/TT

Bostadsbristen gör att vi flyttar ihop – men inte isär

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheten att hitta bostäder gör att människor tar beslut de annars inte hade tagit, visar en ny undersökning. Det är framför allt unga människor som ofta hamnar i situationer där de i ett tidigt skede flyttar ihop med en ny partner, men samtidigt väljer att inte separera i ett dåligt förhållande på grund av bostadsbristen.

Av de 290 kommuner som finns i Sverige så uppger 240 stycken att det finns ett underskott av bostäder enligt en undersökning av Boverket från 2019. Det byggs samtidigt mycket nya bostäder, men de är för dyra.

– Det är många som inte har några andra problem i livet, det enda problemet de har är just bostaden, säger Jenny Juthstrand utredare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Bostadsbristen förändrar livssituationer

Unga i åldern 20-29 tillhör en av de grupper som har det svårast med att hitta en bostad. Och med bostadsbristen tillkommer även andra problem tyder nu en undersökning som SBAB har gjort.

Undersökningen är en del av en större och mer omfattande som snart ska komma. Den tyder på att många tvingas ta stora beslut som påverkar ens livssituation, till exempel att man flyttar ihop tidigt i ett förhållande, eller låter bli att separera.

– Att flytta ihop med någon ska vara ett väl avvägt beslut och framför allt något man tar tid på sig för att realisera. Istället tvingar den dåligt fungerande bostadsmarknaden unga människor att snabbt bli sambos, snabbare än vad de själva både

Clauida Wörmann, boendeekonom på SBAB Foto: SBAB

tänkt sig och vill. Törs jag mig på att dra slutsatsen att andelen separationer i Sverige skulle minska betydligt, frågar sig Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Priviligierade kan köpa sig fria

2010 kom en ny regel som gjorde att man inte fick låna mer än 85 procent på en ny bostad, detta gjorde att det blev allt färre som hade råd att köpa bostad, och i synnerhet de som var förstgångs-köpare.

– De som drabbades av detta är ju framför allt unga människor. Trycket blev då högre på mindre bostäder, och det har ju fortsatt så. Många beslutar sig för att köpa sig fria från bostadsköer och lägenheter man inte vill ha, och får hjälp av till exempel föräldrar, men det är långt ifrån alla som har den möjligheten, säger Claudia Wörmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.