Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Foto: SVT / TT

Fyra fall av ovanlig förgiftning i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett ovanligt men mycket allvarligt nervgift kan ha spridits genom mat i Göteborg, detta då fyra personer drabbats av botulism. Enligt lokala smittskyddsläkare kan smittorisken finnas på julbordet.

Fyra personer i Göteborg har drabbats av botulism, en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av ett gift som kan bildas i till exempel torkat kött eller hemmagjord inlagd sill. Botulism kan i värsta fall påverka andningen och vara livshotande, men i det här fallet var utbrottet lindrigt.

Enligt Livsmedelsverket är Botulinumtoxin ett av de farligaste kända toxinerna.

De fyra personerna, som alla tillhör samma hushåll, har vårdats på sjukhus men nu fått återvända hem, berättar Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

– Det jag kan säga är att de befinner sig hemma och är på bättringsvägen.

Livshotande i värsta fall

Sedan 1969 har 20 fall av botulism rapporterats i Sverige. Sjukdomen smittar inte mellan människor, utan bara genom mat. I och med att den är så ovanlig tog det några dagar för läkarna att komma fram till rätt diagnos.

Botulism påverkar nerverna: Det första som händer, efter en inkubationstid på 12-36 timmar, är att man blir torr i munnen och får svårt att svälja. Sedan följer förstoppning och svårigheter att kissa. I värsta fall kan man få svårt att röra ben och armar samt andningssvårigheter. Då kan respiratorvård i värsta fall bli nödvändig. Så långt gick det alltså inte i detta fall.

Blir man helt återställd efter botulism?

– Ja, men det kan ta många veckor att bli helt frisk.

Torkat kött kan ligga bakom

I fallet med de fyra göteborgarna utreder kommunens miljöförvaltning tillsammans med Livsmedelsverket vad som låg bakom förgitftningen. En hypotes är att rör sig om torkat kött.

Botulism kan också uppstå i gravade eller rökta livsmedel som förvaras fel eller ligger framme länge – det handlar då om dagar och veckor. Leif Dotevall berättar att sjukdomen tidigare kallades korvförgiftning i Sverige.

Viktigt följa recepten

Inlagd fisk ligger också bakom tidigare utbrott, något att tänka på för de som själva lägger in sill i jul.

– Det här är en påminnelse om att följa recepten och vara varsam med det, säger Leif Dotevall.

– Om det blir fel i balansen mellan surt och sött och salt kan bakterierna uppstå. Inläggningar måste göras enligt recept, men eftersom vi inte har fler fall så följer folk uppenbarligen recepten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.