Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Madeleine Forsén på kvinnoboendet Ruth i Göteborg: ”Våga ringa det där samtalet. Våga fråga – då räddar vi liv” Foto: SVT

Kvinnoboendet: Grannar kan stoppa sexhandel i lägenheter

Uppdaterad
Publicerad
Den senaste tidens uppmärksammade fall med kända profiler som åkt fast för sexköp är bra för att lyfta debatten om sexhandeln, menar personer som arbetar med kvinnor som säljer sex i Göteborg.
– Jag tror att det blir tydligt att en sexköpare kan vara vem som helst, säger Madeleine Forsén, metodutvecklare på Räddningmissionen och som jobbar med kvinnoboendet Ruth.

Både en känd tv-profil och en toppolitiker i Kungsbacka har åkt fast för sexköp de senaste dagarna. Något som gör att allmänheten får upp ögonen för att sexhandel finns i deras absoluta närhet, menar Madeleine Forsén som jobbar på kvinnoboendet Ruth.

– Bara att det syns i media är viktigt. Det här är ju nåt som sker så mycket i skymundan, det sker mycket i lägenheter, konstaterar Madeleine Forsén.

Ruth är ett skyddat boende som drivs i samarbete mellan Räddningsmissionen och Skyddsvärnet. Dit kommer kvinnor från razzior och tillslag som polisen gör.

– Kvinnorna som kommer hit är ofta väldigt traumatiserade och rädda. De är rädda för vad som ska hända, förklarar hon.

”Våga ringa det där samtalet”

Att grannar reagerar och agerar är väldigt viktigt för att komma åt den dolda sexhandeln, alltså den som sker på hotell och lägenheter, menar Madeleine Forsén.

– Det är inte ovanligt att flickor hålls i princip inlåsta i lägenheter. Att våga ringa det där samtalet kan i princip rädda liv, säger hon.

Hon tror att den offentliga debatten gör att fler berörs och att det kan leda till att fler grannar agerar på något misstänkt.

– Jag önskar att alla grannar skulle vara uppmärksamma och ringa polisen. Då hade det blivit svårt för dom som driver handeln med kvinnor att fortsätta med sin verksamhet, konstaterar Madeleine Forsén.

Tecken att leta efter

Finns det sådant man som granne ska reagera på?

– Att olika män kommer och går. Det behöver inte alls vara att man ser kvinnorna så väldigt mycket. Det kan också vara våldssituationer, eller om man hör ljud från lägenheterna, med upprörda röster.

Hon fortsätter:

– Det stora tecknet är att det är mycket spring av många olika människor, för det kan vara vem som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer