Bråk inom moderaterna i Stenungsund. Foto: SVT/Stenungsunds kommun

Bråk bland moderaterna – kan leda till maktskifte

Publicerad

Det började med ett internt bråk bland Stenungsunds moderater. Tvisten växte till en splittring inom partiet. Och nu riskerar Alliansen att förlora makten i kommunen – till de Rödgröna.

I kväll, måndag, är det dags för ytterligare ett möte i Stenungsunds kommunfullmäktige. Papper ska skickas runt, frågor ska diskuteras och beslut ska klubbas. 

Men det här är inte vilket kommunfullmäktige som helst. Just det här mötet överskuggas av ett infekterat bråk inom moderaterna i kommunen.

– Vi fick inte utrymme att diskutera i gruppen och det var inte tillräckligt högt till tak. Om inte moderatgruppen fungerar, fungerar inte samarbete i Alliansen och då fungerar inte fullmäktige heller. Det ena för med sig det andra, säger Christina Engström, som nu hoppat av moderaterna. 

Krogbråket 

Alltihop började med ett krogbråk för ungefär ett år sedan. Eller rättare sagt, en tvist inom moderaterna om huruvida Nya Stenungsunds Arena ska ha en restaurang med eller utan alkoholtillstånd. Schismen växte till en splittring inom partiet och nu har sex moderater alltså valt att gå över till att rösta med oppositionen. 

Först ut att lämna var Christina och Ola Engström. 

– Det här är från början en friskvårdsanläggning och alkohol och sport går inte ihop, säger Christina Engström. 

Efter dem följde Helena och Rune Järpsten, Kent Sylvan och Linda Ekdahl. De valde att bryta med partiet och bli så kallade politiska vildar. Men inte nog med det – utbrytarna bytte sida och stödjer nu de Rödgröna med sina röster. 

Det är inget som Michael Ernfors, moderateras ordförande i Stenungsund, är särskilt förtjust i. 

– Det är väldigt tragiskt att det blir så men mot bakgrund av vad vi har råkat ut för så är det inte en helt onaturlig utveckling, säger han. 

Sverigedemokraterna och ledningen 

För frågan är förstås mer komplex än så. Vissa av avhopparna var missnöjda med ledarskapet inom moderaterna. Andra ville minska Sverigedemokraternas möjligheter till vågmästarroll i kommunpolitiken. 

Oavsett orsak står nu en sak klar: i kväll väntas de Rödgröna ta makten i Stenungsund – med hjälp av sex moderater. 

– Det har varit svåra beslut och det känns absolut inte bra på något sätt. Men jag går ur moderatgruppen och sitter kvar på min post som andre vice ordförande i kommunfullmäktige och försöker få fullmäktige att fungera, säger Engström. 

”Utnyttjar och kidnappar mandat” 

Ernfors, å sin sida, har ingen större förståelse för det resonemanget. 

– De har undertecknat ett avtal som säger att i samband när man kliver ur föreningen och partiet så ska man också lämna sina poster och det avtalet väljer man att ta avsteg ifrån. Det här är principiellt mycket allvarligt, säger han. 

De hävdar att de måste göra det för att få till en politisk stabilitet i Stenungsund, kan du förstå det? 

– Nej, jag skulle nog vilja säga att de orsakar precis det motsatta. Det blir en väldigt instabil situation på det här sättet. Man når i och för sig en stabilitet men mot bakgrund av att man utnyttjar och kidnappar mandat som man faktiskt inte har rättigheter till enligt det avtalet. Det är ett ohederligt agerande, säger Michael Ernfors. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.