Under fredagsförmiddagen var brandbekämpningen fortfarande i fullgång Foto: SVT

Idrottshall totalförstörd efter skolbrand

Uppdaterad
Publicerad

Ekhagsskolans idrottshall är totalförstörd efter branden som startade under natten till fredag. Övriga byggnader har klarat sig, konstaterar räddningschef Christian Rådén.

– Matsal, slöjdsal och förskola finns kvar, om än kontaminerade av rök och vattenskador, säger han.

Räddningstjänsten har jobbat febrilt under många timmar med att släcka branden som härjat på Ekhagsskolan i Dals Långed. Vid 14-tiden gick arbetet in i en ny fas, då eftersläckningsarbetet inleddes.

– Vi har lyckats hålla branden i schack, men gymnastiksal och omklädningsrum är borta, säger Christian Rådén, räddningschef på plats, till SVT Nyheter Väst.

Det som är kvar av idrottshallen kommer nu att spärras av med stängsel. Övriga byggnader som drabbats håller på att saneras och Rådén har försiktigt positiva nyheter:

– Vi har goda förhoppningar om att skolan ska kunna öppna under nästa vecka.

Kraftig rökutveckling

Ingen person har skadats i samband med branden, som startade under torsdagskvällen.

Vid 01.00 gick räddningstjänsten ut med ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) till boende i Dals Långed. Boende i området uppmanades att gå inomhus och stänga, dörrar, fönster och ventilation.

Strax före nio på morgonen hade rökutvecklingen begränsats och det viktiga meddelandet till allmänheten kunde hävas. Faran för spridning var dock inte över, och vid tio-tiden brann det fortfarande med öppna lågor på brandplatsen.

– Vi jobbar febrilt, sa Christian Rådén på Bengtsfors räddningstjänst, då.

Branden på skolan i Dals Långed bröt ut sent på torsdagskvällen, och boende i området har uppmanats att stänga fönster och ventilation. Foto: Räddningstjänsten Bengtsfors

Kommunen i stabsläge

På den branddrabbade skolan går barn från förskoleklass upp till årskurs fem. Det stod tidigt under natten klart att det rör sig om en såpass omfattande brand att skolan kommer tvingas vara stängd under fredagen.

Kommunen har gått upp i stabsläge.

– Det innebär att man förutom räddningstjänsten tar in personal som arbetar med samordning och information. När det brinner i en skola är det mycket som ska hanteras, sa Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors, till SVT Nyheter Väst, tidigare.

Var undervisningen kommer att återupptas för eleverna är i nuläget oklart.

– Vi får se hur omfattande branden är och om delar av skolan går att använda eller inte. Sedan får man fundera över hur man snabbt kan hitta nya lokaler, berättade Göran Eriksson tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.