En fullt utvecklad brand rasar i en bilverkstad i Frufällan. Polisen har spärrat av ett stort område på grund explosionsrisk. Foto: LÄSARBILD

Brand på bilverkstad norr om Borås

En bilverkstad har totalförstörts i en brand i Frufällan norr om Borås. Ett stort område spärrades av på grund av att det finns gasflaskor i lokalen.

Larmet kom strax före halv tio och räddningstjänst från tre kårer var på plats för att bekämpa branden. Enligt SOS Alarm skickades det också ambulans till platsen men det finns inga rapporter om skadade.

När räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden helt övertänd.

– Vi har gjort en avspärrning på 300 meters radie eftersom det finns gasolflaskor i lokalen, sa Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region väst vid 10-tiden.

LÄS MER: Granne: hela huset har brunnit ner

Vid klockan elva kom beskedet om att branden var under kontroll.

– Enligt räddningsledaren har de branden under kontroll och de beräknar att det kommer vara släckt inom två timmar, sa Fuxborg.

Räddningstjänsten planerade att skjuta sönder gasflaskorna men hade svårt att få fri sikt.

Bostäder evakuerade

Avspärrningarna gör att framkomligheten är begränsad en kilometer från platsen.

Avspärrningarna gjorde att framkomligheten i området Frufällan under dagen har varit begränsad. Väg 42 var under lång tid helt avstängd men enligt SVT:s team på plats har trafiken nu släppts på igen. Polisen fattade också beslut om att utrymma de bostäder i området som ligger närmast branden.

I samhället Frufällan bor runt 900 invånare. Den övertända bilverkstaden ligger i nära privatbostäder.

Räddningsledaren gick ut med ett meddelande till allmänheten och uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen och den explosionsrisk som rådde.

Kollektivtrafiken drabbad

Även kollektivtrafiken påverkades av branden och Västtrafik stoppade tågtrafiken förbi platsen.

– Det är stopp i tågtrafiken mellan Borås och Fristad och det gäller vår sträckning som går mellan Uddevalla-Borås-Varberg. I och med att riksväg 42 är avstängd påverkas också busstrafiken med linjerna 150 och 582, sa Alexander Malmgren, störningskordinator på Västtrafik.

Vid 14-tiden bedömdes explosionsrisken vara över, avspärrningarna hävdes och både väg- och tågtrafik släpptes på igen.

Räddningstjänsten misstänker att gasflaskorna i byggnaden exploderade i branden och grannarna fick beskedet att det var säkert att återvända hem.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand och området kommer att spärras av för teknisk undersökning.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer