En brand bröt ut på en vind i ett flerfamiljshus på Aschebergsgatan under torsdagsmorgonen. Foto: SVT

Brand i flerfamiljshus i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

De flesta av det 100-tal personer som under torsdagen evakuerades på grund av en brand i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg har nu fått återvända till sina hem. Dock har ingen boende från det hus där själva branden uppstod fått återvända.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till en brand i centrala Göteborg. Enligt räddningstjänsten ska branden ha börjat i en lägenhet och spridit sig till konstruktionen i byggnaden, vilket innebär att det har funnits en risk att det har kunnat spridas till vindar i andra fastigheter.

Räddningstjänsten har under dagen använt värmekameror för att upptäcka var det brinner.

– Själva branden ska vara släckt i lägenheten där den börjat. Enligt mina uppgifter är branden inte under kontroll på vinden, sa räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör Hans Trengereid, tidigare under förmiddagen, och fortsatte:

– Det här är en stor och komplicerad insats.

Kvar hela natten

Under torsdagseftermiddagen meddelade räddningstjänsten att personalstyrkorna kommer att vara kvar under hela natten för att släcka bränderna som ännu pågår i vindsutrymmena.

– Vi har åtta enheter, med ett 30-tal brandmän och en ledningsbil på platsen, säger Niclas Fogelqwist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Inga personer skadade

Drygt 40 personer, boende i huset, evakuerades under torsdagsmorgonen.

– Sen har även personer i husen intill börjat evakueras, och vid 19-tiden även två på en bakomliggande gata. Fastigheten sitter ihop som ett litet kvarter, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, tidigare.

Enligt räddningstjänsten ska sammanlagt ett hundratal personer ha evakuerats från det brinnande huset och intilliggande hus.

Inga personer ska ha kommit till skada.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– Det har vi gjort för att kunna utreda vad det är som har hänt, säger Christer Fuxborg.

Trafiken avstängd

Trafiken är sedan torsdagsmorgonen avstängd på Aschebergsgatan med hållplatserna Vasaplatsen och Kapellplatsen. Detta påverkar spårvagnstrafikens linje 2, 3, 7 och 10. Busslinjerna 16, 19 och 753 påverkas också.

I nuläget har Västtrafik ingen prognos för när linjerna kan köra som vanligt igen.

– Vi uppmanar resenärer att promenera till närmaste hållplats och ta vagnen därifrån, lyder beskedet från Västtrafiks störningsjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.