Räddningstjänsterna i Västra Götaland ska stoppa bränderna i Dalarna. Foto: Mora räddningstjänst

Brandmän från Göteborg åker till skogsbränderna i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Brandpersonal från räddningstjänsten Storgöteborg har åkt mot Dalarna för att bekämpa skogsbränderna.

Resurserna tryter i kampen mot skogsbränderna i Dalarnas, Jämtlands och Gävleborgs län. Nu har Räddningstjänsterna i Västra Götalands län fått en förfrågan om att hjälpa till.

– Resurserna börjar att rulla om någon timme. Det är brandstyrkor inklusive avlösningar från Halland, Västra Götaland och Jönköping, sade Daniel Gillesén vid lunchtid, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Storgöteborg.

Skogsbränderna sommaren 2018

Långvarigt stöd

Under onsdagen har räddningstjänsterna i södra Sverige hållit möte och insatsen har koordineras tillsammans med de andra länen. En förfrågan har även kommit från Gävleborgs län och den delen sköter Skåne.  

– Vi planerar för ett långvarigt stöd, mellan en och tre veckor. Mängden stöd kommer att variera under den tiden. Vi ombeds att skicka både släckande resurser och lednings- och stabsresurser, sade Daniel Gillesén.

Snart på väg

Brandpersonal är nu på väg uppåt landet.

– Från räddningstjänsten Storgöteborg skickar vi tolv personer. Sex personer och avslösningar till dessa. Sedan skickas det ytterligare resurser från Halland och Jönköping, sade Daniel Gillesén.

Hur påverkar detta räddningstjänsten i Västra Götaland?

–Det påverkar främst vår uthållighet. Det är personer som bryter sin semester och tar på sina lediga dagar, men beredskapen är god här och det lär ha marginell påverkan på ordinarie beredskap.

Hur ser du på den förfrågan ni har fått från Dalarna?

– Jag förstår att de är högt belastade och söker all hjälp de kan få. Vi försöker efter bästa förmåga att hjälpa till så gott vi kan, sade Daniel Gillesén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet