På söndagsmorgonen anhölls tre personer misstänkta för försök till mordbrand. Foto: TT

Brinnande föremål kastades mot synagogan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till mordbrand efter att brinnande föremål kastats mot en synagoga och församlingshus i centrala Göteborg. I synagogan deltog en grupp ungdomar i ett arrangemang på lördagskvällen. Enligt vittnen stod ett tiotal maskerade ungdomar bakom attacken.

Under natten mot söndag sökte polisen efter gärningsmän misstänkta för brandattacken mot en synagoga i Göteborg. På söndagsmorgonen kunde tre personer anhållas.

– Tre personer hämtades in till förhör och efter förhör har åklagaren fattat beslut om att anhålla, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst till SVT Nyheter.

Nekar till anklagelserna

Det framgår inte huruvida ytterligare personer misstänks för brandattacken – eller hur många personer som står bakom angreppet. Men vittnen säger att det kan handla om tio personer.

Polisen har, för gripandet, haft stor nytta av de övervakningskameror som sitter uppsatta på platsen.

Två av de misstänkta männen är anhållna på sannolika skäl misstänkta för mordbrand, och en tredje är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, uppger Ann Öberg på Åklagarmyndighetens presstjänst. Männen har förhörts under dagen.

Advokat Mia Sandgren företräder en av de tre misstänkta för brandattentatet mot synagogan i Göteborg. Hennes klient nekar till anklagelserna.

– Jag har suttit med vid polisförhör som precis blivit klart, och också pratat med honom enskilt. Han förnekar brott och säger sig inte känna till något om händelsen, säger Mia Sandgren.

Säpo har kopplats in

Polisen stannade kvar vid synagogan under natten som en trygghetsåtgärd. Polisen behandlar brandattacken som en särskild händelse.

– Vi har vidtagit trygghetsskapande åtgärder. Exakt vad de innebär kan jag inte berätta närmare, säger Peter Nordengard.

Säkerhetspolisen har kopplats in efter lördagens brandattentat mot synagogan i Göteborg.

– Det handlar bland annat om att se på eventuellt nya hot och sådant som skulle kunna inträffa, säger Säpos presschef Karl Melin.

Brinnande föremål

Polis och räddningstjänst ryckte efter 22-tiden ut på lördagskvällen till synagogan i centrala Göteborg. Området spärrades av och ett sökningsarbete efter gärningsmän inleddes.

Det ska ha rört sig om flera stycken molotovcocktails som kastats mot synagogan enligt en polis på plats, skriver GP, men är ingenting som polisen i efterhand kan bekräfta.

– Det har kastats brinnande föremål, men det har inte tagit sig i byggnaden, säger Lars Tunefjord, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Tiotal maskerade ungdomar

Vittnen uppger för TT att det rörde sig om ett tiotal maskerade ungdomar som kastade föremålen mot synagogans gård, där också ett församlingshus finns.

– Det brann rejält på gården, men just då kom ett ösregn så branden lade sig ganska snabbt, säger Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, som blev vittne till händelsen.

Elden nådde aldrig själva synagogan eller församlingshuset, där ett tjugotal ungdomar deltog i ett arrangemang.

– De blev lite omskakade, om jag förstår det rätt, men ingen skadades. De kunde sedan lämna församlingshuset under ordnade former, säger Stutzinsky.

Polisen kvar under natten

Räddningstjänsten konstaterar också för SVT Nyheter att ingen brand pågick när de anlände till platsen.

Något aktivt hot mot Judiska församlingen i Göteborg säger sig polisen inte känna till, och eventuell hotbild håller på att analyseras.

Det finns inte heller från polisens sida uppgifter om att någon kommit till skada. Händelsen utreds som försök till mordbrand.

Polisen efterlyser tips från allmänheten i ärendet.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.