Enligt Marianne Fagborg, ordförande Funktionsrätt Göteborg, är det dags att man tar tag i frågan om boendesituationen för funktionsnedsatta. Foto: SVT

Brist på bostäder för personer med funktionsnedsättning

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av Västra Götalands kommuner har ett underskott på bostäder för personer med funktionsnedsättning, visar Boverkets årliga rapport. Och enligt Marianne Fagborg, ordförande för organisationen Funktionsrätt Göteborg, är det dags att man tar tag i frågan.

– Det är förfärligt. Man borde kunna planera bättre, säger hon.

Av de 47 kommuner i Västra Götaland som svarat på Boverkets enkät uppger 21 av kommunerna att de har ett underskott på gruppbostäder, servicebostäder och särskilt annpassade bostäder. Något som tidningen Hem och hyra var först att rapportera om.

Enligt Marianne Fagborg, ordförande för organisationen Funktionsrätt Göteborg, är det ett problem som har byggts upp under lång tid.

– Det är många som står i kö länge. För personer med funktionsnedsättning är det svårare att inte ha någon bostad. Man är mer beroende av andra och kanske inte har lika lätt att flytta in hos någon tillfälligt, säger hon.

Prioriterad fråga

Enligt Funktionsrätt Sverige är Göteborg en av de kommuner med störst brist på bostäder för personer med funktionsnedsättning. Och enligt kommunen själv är det en prioriterad fråga som man försöker att komma till rätta med.

– Vi har haft en kösituation under lång tid där vi inte har varit i balans. Men det är en grupp som vi prioriterar tillsammans med andra grupper. Vi jobbar hela tiden med att lyfta problemen i staden, säger Linda Wenthe, områdeschef för boendeplanering funktionshinder i Göteborg.

Tecken på förbättring

Det finns dock två kommuner i Västsverige, Härryda och Bengstfors, som rapporterar överskott på bostäder för personer med funktionsnedsättning. Och 28 kommuner uppger att de om fem år kommer att ha balans i boendesituationen för den här gruppen, vilket kan tyda på en ljusning inför framtiden.

Så ser utbudet ut per kommun i Västra Götaland

Kommun

Situationen i dag

Balans om två år?

Balans om fem år?

AleUnderskottNejNejAlingsåsUnderskottNejNejBengtsforsÖverskottJaJaBollebygdUnderskottNejJaBoråsUnderskottNejNejDals-edBalansJaJaEssungaBalansJaJaFalköpingBalansNejNejFärgelandaUnderskottInget svarInget svarGrästorpBalansJaJaGöteborgUnderskottNejJaGöteneBalansJaNejHerrljungaBalansInget svarInget svarHjoBalansJaNejHärrydaÖverskottJaJaKarlsborgBalansJaJaKungälvUnderskottNejJaLerumBalansJaJaLidköpingBalansJaJaLilla EdetUnderskottNejNejLysekilBalansJaJaMariestadUnderskottNejJaMarkBalansJaJaMellerudBalansJaJaMunkedalBalansJaNejMölndalInget svarInget svarInget svarOrustUnderskottNejNejPartilleUnderskottNejNejSkaraBalansJaJaSkövdeUnderskottNejJaSotenäsInget svarInget svarInget svarStenungsundBalansJaNejStrömstadBalansNejNejSvenljungaUnderskottJaJaTanumUnderskottJaJaTibroBalansJaJaTidaholmUnderskottJaNejTjörnBalansJaJaTranemoUnderskottNejJaTrollhättanUnderskottJaJaTörebodaBalansJaInget svarUddevallaUnderskottNejNejUlricehamnUnderskottNejJaVaraUnderskottJaJaVårgårdaBalansJaJaVänersborgBalansNejNejÅmålBalansJaJaÖckerö UnderskottInget svarJa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.