Lars Sandgren, lärare Granåsskolan och samordnare skolsim i Vänersborgs kommun. Foto: SVT

Brist på skolsim i Vänersborgs kommun

Uppdaterad
Publicerad

140 barn i årskurs 2-6 har drabbats av inställda simlektioner i skolan sedan Hallevibadet i Vargön tvingats stänga. För att rädda betygen har de äldsta eleverna nu fått tider hos Vattenpalatset.

Den 16 mars stängde Hallevibadet i Vargön och det är ännu oklart när badet kan öppna igen. Det har drabbat fyra skolor som i och med stängningen har tvingats ställa in barnens skolsim.

– Vi har idag cirka 140 barn från åskurs 2-6 som vi har fått ställa in simskolan för, säger Lars Sandgren som är lärare på Granåsskolan men också samordnare för skolsim i Vänersborgs kommun.

Ingen fara för betygen

För barnen som på grund av detta riskerar att bli utan betyg i idrott och hälsa har kommunen hittat en lösning.

– Vattenpalatset har ordnat tider så att dessa barn kan få det stöd som behövs för sitt betyg, säger Lars Sandgren som är mer orolig för elevernas skolsim i det längre perspektivet.

– Jag hoppas man kan arbeta fram en långsiktighet. Det är något som kommer att kosta pengar, men jag upplever att det har varit lite eftersatt. Det är viktigt att badhus finns för kommuninvånare, för simsporten och för simundervisningen.

Önskemål: Ett bad till

När Hallevibadet nu håller stängt är Vattenpalatset kommunens enda inomhusbad. Utöver det finns utomhusbadet i Brålanda.

– Vi behöver få igång ett bad till i Vänersborgs kommun och det ganska omgående. De som finns idag är för lite, säger Annelie Andersson som är ansvarig för Brålandabadet.

Vänersborgs kommun har tillsatt en grupp som strategiskt ska arbeta med badanläggningarna i kommunen. Till våren 2019 ska gruppen presentera möjliga lösningar.

– Till hösten har regeringen skjutit till 300 miljoner kronor och det ska bli gratis simskola för alla sexåringar. Det kommer innebära en utökning av den tid vi behöver i badhus, så det är oerhört viktigt att vi hittar en långsiktig plan redan till hösten, säger Lars Sandgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.