Foto: SVT

Brist på sommarvikarier inom hemtjänsten – kommunen orolig

Publicerad

Sotenäs kommun har fått problem med rekryteringen av sommarvikarier inom hemtjänsten. Nu oroar sig kommunen för personalbrist.

Sotenäs kommuns hemtjänst kan komma att drabbas av personalbrist under sommaren. Anledningen är att man misslyckats med rekryteringen av sommarvikarier.

– Vi har inte fått in tillräckligt med ansökningar. Jag vill inte spekulera i varför. Jag kan bara konstatera att det saknas vikarier, säger Daniel Lindström, enhetschef för hemtjänsten i Sotenäs kommun.

Kommunen oroad

Bristen på sommarvikarier kommer som ett särskilt stort bakslag eftersom kommunen var tidigt ute med att försöka rekrytera vikarier. Man har riktat sig till alla från 17 år och uppåt, och har även försökt rekrytera pensionärer. Kommunen har också erbjudit boende till sommarvikarierna. Trots försöken saknas många vikarier och man är nu oroad att man inte ska få tillräcklig bemanning.

Anställda kan få semestern indragen

– Vill det sig illa kan vi bli tvungna att dra in semestrar för våra anställda. Vi har haft det tufft tidigare också, men då har vi inte behövt dra in semestrar. Det är inget vi vill göra, men vi står inför ett tufft läge och vi måste erbjuda våra brukare den omsorg de behöver, säger Daniel Lindström.

Finns det någon anledning för brukarna att vara oroliga?

– Nej. Vi ska säkerställa att vi når våra mål för brukarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.