Foto: SVT

Broadwaysuccé med 60-talshits

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen har musikalen ”Jersey Boys” premiär på Gothia Towers i Göteborg. Det är historien om bandet the Four Seasons från USA, som hade sin storhetstid på 60-talet med ett antal hits. Vi har frågat några experter från Kungälv vad de tycker om bandet.

Det är säkert falsettsången som många minns, men bandet hamnade kanske i skuggan av Beatles även om de flesta nog känner till hitsen. Ett band som var samtida, var The Streaplers, som minns bandet väl.

Men man kan inte säga att ni var konkurrenter?

– Nej det var vi inte. Framförallt var vi mycket rockigare på 60-talet, sedan var vi kanske inte riktigt i den stämsångsfasen som de var. De var ju otroligt duktiga! säger Bjarne Lundqvist, tidigare medlem i the Streaplers

– Four Seasons i Sverige är ju mest kända för sina låtar som när de kom var i coverversion av antingen engelska band, som the Tremeloes, Silence is golden eller med svenska band som snabbt gjorde covers och skickade in de till Stockholm, så att de skulle spelas på radio och hamna tio i topp, säger Anders Albien, regissör Jersey Boys.

”Köp plattan”

Så det var inte så noga med upphovsrätt då?

– Alltså, hade man en kompis i USA så sa man ”köp plattan, skicka den så snabbt du kan” och sedan gick de in studion och så spelade de in den och tänkte ”what the fuck”  säger Anders Albien, regissör Jersey Boys.

– Det var lite konstigt, jag tror att Four Seasons var populära i England, men mest förstås i USA, men nådde aldrig riktigt ända hem i Sverige, säger Gert Lengstrand, tidigare medlem i the Streaplers.

– Grejen är att det är en tidlös changer och tidlösa låtar, så det är inte så att man är tvungen att vara 50-60 år för att komma ihåg det här, utan det finns fortfarande kvar, säger Bruno Mitsogiannis, sångare Jersey Boys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.