Foto: SVT och goteborg.se

”Han misshandlades inför sina barn”

Uppdaterad
Publicerad

Mohamud Dayib, fritidspolitiker i Göteborg, misshandlades mitt framför ögonen på sin familj under deras semester i hans forna hemland Etiopien, berättar hans bror.

– Det var åtta uniformsklädda poliser som bröt sig in och misshandlade honom inför hans barn, säger Qalinle Dayib Hussein, bror till Mohammud, och hemmahörande i Kristianstad.

Enligt brodern ska Mohamed Dayib rest till Etiopien och Ogadenprovinsen för att visa barnen hans hemland, där de aldrig tidigare varit. Mohamud och hans familj uppehöll sig i Etiopiska Ogadenprovinsen, samma område som Martin Schibbye och Johan Persson greps i 2012. Men i går vid 12-tiden lokal tid blev familjens semester till en mardröm när åtta uniformsklädda poliser utan förvarning grep Mohamud i huset och förde bort honom.

Skenavrättad och slagen i huvudet

Enligt brodern ska Mohamud Dayib sedan blivit körd några mil utanför staden, där poliserna fortsatt misshandla honom med sparkar och slag, bland annat i huvudet.

Mohamud ska också blivt utsatt för en skenavrättning enligt brodern. Poliserna ska ha bundit för hans ögon och sagt att de ska ta honom till avrättningsplatsen. Därefter körde poliserna tillbaks honom till huset där de grep honom och slängde ut honom ur bilen. Ambassaden arbetar nu aktivt med att sätta familjen i säkerhet, medan Quanlinle Hussein Dayib försöker trösta familjen.

– Barnen blev chockade, och kunde inte sova igår kväll. De är uppväxta i Sverige och har aldrig varit med om något liknande.

Inte aktiv i Ogadenfrågan

Etiopiska Ogadenprovinsen är ett omstritt område, som varit i mer eller mindre i konflikt sedan 1984. Quanlinle Dayib Hussein säger att Mohamud inte är aktiv i etiopisk politik, även om han är aktiv politiker i Sverige och avfärdar att misshandeln skulle ha något med broderns politiska engagemang att göra. 

– Han har aldrig varit aktiv i Ogadenfrågan. Han reste dit på semester för att visa sitt hemland för sina barn. Men det är klart, det är ju en region där allt kan hända, och vem som helst kan bli misstänkt bara han går på gatan, säger Quanlilnle Hussein Dayib.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.