Insats TICKAN och Otillåten påverkan som arbetat brottsförebyggande i Angered kommer att representera Sverige i finalen i European Crime Prevention Award (ECPA) i december. Foto: SVT

Brottsförebyggande arbete i Angered prisas: ”Finns inga genvägar”

Publicerad

40 fängelsedomar och ökad trygghet. Det är resultatet av de brottsförebyggande insatser som riktats mot ett kriminellt släktbaserat nätverk i nordöstra Göteborg. Under onsdagen prisades insatserna, som är ett samarbete mellan flera olika samhällsaktörer i området.

– Det känns fantastiskt bra att få det här erkännandet, säger Ulf Melander, lokalpolischef i området.

Det är insats TICKAN och projekt Otillåten påverkan som under onsdagen vann första pris i den svenska brottsförebyggande deltävlingen i European Crime Prevention Award (ECPA). Vinsten innebär att projekten kommer att respresentera Svergie i den europeiska finalen i december.

Justitieministern delade ut priser

Justitieminister Morgan Johansson (S) var under dagen på plats i Folkets hus i Hammarkullen för att dela ut priserna.

– Det vi gör nu borde man gjort i Sverige för 20 år sedan när man såg de här tendenserna. Det gjorde man inte och därför gör vi det nu. Men det kommer ta längre tid, kosta mer pengar och ta upp fler resurser, säger han.

Klicka på klippet ovan för att höra justitieminister Morgan Johansson (S) och lokalpolisområdeschef Ulf Melander om deras syn på brottsförebyggande arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.