Bud på 40 000 för omdiskuterad konst

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs-konstnären Carolina Falkholts målningar av kvinnors underliv väcker starka reaktioner. Nu har en annan kommun lagt sig i debatten och vill ge 40.000 kronor för hennes väggmålning.

På Söndrumsskolan i Halmstad har hennes konst lett till en diskussion om feminism. I Nyköping anser kommunen att hennes graffiti är stötande. Det är konstnären Carolina Falkholt som återigen väcker reaktioner med sina målningar av kvinnors underliv. Och nu vill Varbergs kommun köpa hennes omtalade målning

Det var graffitikonstnären Carolina Falkholts målning av ett kvinnligt underliv som väckte reaktioner och som fick Lars Carlsson på Varbergs kommun att få upp ögonen. I Nyköping, där konstverket är målat på en högstadieskola, ansåg kommunen att det var stötande och opassande. I höstas väcktes samma reaktioner i Halmstad efter att Falkholt gjort en liknande målning på elevskåpen på Söndrumsskolan. I Nyköping har det ännu inte beslutats om vad som kommer att hända med konstverket men i Halmstad, har man gått ett steg längre och tagit in konstdebatten i undervisningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaginakonstnären Falkholt

Mer i ämnet