Kommunstyrelsens ordförande Lisa Dahlberg (S) om budgetförslaget. Foto: Pressbild/SVT

Budgetförslaget: höjd skatt i Mark

Uppdaterad
Publicerad
Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill se en höjd kommunskatt på 30 öre.
– Det innebär en viktig satsning på äldreomsorgen, socialtjänsten och skolan, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Dahlberg (S).

Kommunalskatten i Marks kommun kan komma att höjas med 30 öre. Det efter att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna under onsdagen la fram sitt budgetförslag för de kommande åren.

– Det innebär en viktig satsning på äldreomsorgen, socialtjänsten och skolan. I det här ingår en skattehöjning på 30 öre för att ge verksamheterna hållbara förutsättningar att göra sitt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Dahlberg (S)

Beslutas i november

Övriga partier kan komma med sina budgetförslag i kommunstyrelsen 30 oktober och beslut ska tas i kommunfullmäktige 21 november. Om partiernas förslag går igenom kan skattehöjningen börja gälla från och med 1 januari nästa år.

– Det är ungefär 58 kronor i månaden för en markbo som har en genomsnittinskomst. Det räcker då till att förstärka, äldre skolan, äldreomsorgen och socialtjänstens verksamheter. Äldreomsorgen kan få 15 miljoner mer med den här höjningen, det är klart att det gör skillnad.

– Det har varit flera år med neddragningar och budgetar i underskott i de här kärnverksamheterna och det är inte längre hållbart att ha det på det sättet, säger Lisa Dahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer