Busschauffören tittar i mobilen

Uppdaterad
Publicerad
Patrik Green busspendlar dagligen till jobbet, och blir ofta vittne till hur busschaufförer gör annat än att kolla på vägen. Häromdagen fick han nog och började filma eländet.
– Det här var extremt, säger Patrik Green.

Patrik Green sätter sig ofta långt fram i bussen när han pendlar mellan Billdal och Göteborg. Det innebär att han med jämna mellanrum ser hur chaufförer har blicken riktad mot något annat än vägen. Som i torsdags till exempel, när föraren försökte skicka sms samtidigt som han körde.

– Det här var extremt och den här gången var det en stor fara för omgivningen. Detta är tunga fordon och det är märkligt när yrkeschaufförer agerar så, säger Patrik Green.

Anmälde direkt

Patrik sa själv till chauffören, och direkt efter att han klivit av bussen anmälde han händelsen till Västtrafik. Och det är inte första gången. Hittills i år har han anmält liknande incidenter fyra gånger.

– Och det har inte blivit bättre. Jag pendlar i stort sett varje dag och ser händelser av den här typen kanske ett par gånger varje månad, säger Patrik Green.

Mikael Olsson, trafikchef på Västtrafik, tycker att filmen är skrämmande.

– Det är oacceptabelt. Vi har nolltolerans när det gäller mobiltelefoner för chaufförer. Säkerheten är det viktigaste för oss, säger Mikael Olsson.

Föraren avstängd

Vad gör ni åt det?

– I det här fallet har vi tagit kontakt med berört företag. Sedan är det upp till det enskilda företaget att utreda och vidta åtgärder. I det här fallet har man sagt upp samarbetet med den aktuella föraren, säger Mikael Olsson.

LÄS MER: CHAUFFÖR KOLLAR MOBILEN I BUSS FYLLD MED BARN

Mikael Olsson berättar att den här typen av problem dyker upp med jämna mellanrum, och att det gör honom förbannad.

– Detta är en fråga vi har fokus på hela tiden. Men vi har 2.000 bussar som kör åt Västtrafik bussar och trots nolltolerans så är det ändå några missbrukar detta. 

Vad gör ni konkret för att få stopp på det?

– Vi försöker att hitta vägar. Till exempel via arbetsplatsträffar med företagen vi jobbar med. Sedan vet jag att det finns aktiviteter inplanerade för detta specifikt men vilka kan jag inte gå in på. 

Vad vill du säga till Patrik som är frustrerad över att ingenting händer?

– Först vill jag tacka honom för att han hörde av sig till kundservice. Jag kommer att höra av mig till honom personligen också. Vi jobbar på att det blir bättring och förhoppningsvis är det här beteendet på väg att försvinna även om det nog kommer att ta ett tag, säger Mikael Olsson.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer