• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 13-åriga Doris berätta om hur det är för henne att åka kollektivt i klippet ovan. Foto: SVT

Bussförare uppmanade 13-åriga Doris att ta färdtjänst – trots ramp för rullstol

Publicerad

Trettonåriga Doris är rullstolsburen och tog bussen till skolan i förra veckan. Hon fick då höra från föraren att hon borde ta färdtjänst i stället, då föraren behövde fälla ut en ramp.

– När jag gick av rampen sade han att nästa gång skulle jag ta färdtjänst för att ”vi chaufförer vet ingenting om hur det här fungerar”, säger Doris Pekkari Sundström.

Se hur det är för Doris att åka kollektivt i klippet ovan.

Doris går i sjuan på en skola på Hisingen. Hon tar bussen från Landala varje morgon, ofta tillsammans med kompisar som går på samma skola. När bussföraren tidigare i veckan uppmanade henne att ta färdtjänst blev hon irriterad.

– Jag sa emot honom och sade: ”Du ska veta hur det fungerar, du kör ju bussen, liksom”. Det finns ju en anpassad plats för rullstolar.

Västtrafik medger fel

Efter att Doris pappa uppmärksammat händelsen i sociala medier tog Västtrafik kontakt med familjen, och medgav då att föraren agerat felaktigt.

– En förare ska alltid vara behjälplig med att fälla ut rampen när det finns en ramp ombord på en buss, säger Attila Ungvari, affärschef buss på Västtrafik.

”Känner mig mer annorlunda”

Föraren kommer nu att tas in för ett enskilt samtal och företaget som kör busslinjen kommer att gå ut med en kommunikationsinsats till samtliga förare, enligt Västtrafik.

För Doris del blev händelsen en påminnelse om att hon inte alltid kan åka till skolan på samma villkor som sina kompisar.

– Det gör att jag känner mig mer annorlunda. Jag kanske inte är som alla andra men jag behöver inte få veta det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Attila Ungvari, affärschef för buss på Västtrafik, berätta om hur resenärerna ska bli bemötta enligt honom. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.