Arkivbild Foto: SVT

Butik avvisade pojke i rullstol

Uppdaterad
Publicerad

En rullstolsburen nioårig pojke fick inte vara i en klädbutik i Göteborg. Expediten ansåg att rullstolen tog för stor plats.

– Som mamma blir man både kränkt och ledsen att man inte får gå in i en butik för att man har ett funktionshindrat barn, säger Maria Geilemo Andersson i en kommentar till GT.

Pojkens mamma har anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen (DO).

Mamman och den funktionshindrade pojken gick i affärer tillsammans med två systrar och pojkens assistent. De gick in i en butik i centrala Göteborg för att titta på kläder till systrarna. Därinne sa butiksassistenten att ”vi tar inte emot sådana här, ni kan inte komma in hit med rullstol”. Hela familjen tvingades gå ut ur affären.

Butiken försvarar sig

Den butiksansvarige hänvisar bland annat till att man bara säljer kläder för flickor, skriver GT.

– Det går inte att ställa sig åt sidan, det är en teknisk omöjlighet. Dessutom var den handikappade en pojke, vi säljer bara tjejkläder. Då finns det ingen anledning för den handikappade att vara i ett så litet utrymme . Dessutom var det varmt ute. Det var faktiskt så varmt inne i butiken att vi ställt en fläkt vid utgången. Och den flyttade de på också, och så kan de inte bara göra, säger butiksansvarige Musa Tabas.

Lagen säger att man inte får särbehandla eller missgynna någon utifrån de sju diskrimineringsgrunderna, där funktionsnedsättning är en sådan. Nu vill DO att båda parterna ger sin syn på händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.