Coronaepidemin gör att försäljningen av Karlatornet skjuts på framtiden – och bygget kommer att gå på sparlåga. Foto: Karlastaden

Försäljningen av Karlatornet stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av det som ska bli Nordens högsta hus, Karlatornet, skjuts på framtiden. Därmed dras också byggtakten ner kraftigt. I värsta fall innebär det ytterligare förseningar för dem som redan köpt lägenheter.

I mitten av januari meddelade byggbolaget Serneke att man skulle sälja 80 procent av projektet Karlatornet på Lindholmen i Göteborg till amerikanska Oaktree Capital Managment.

Därmed hade växande finansiella problem undanröjts.

Den 1 mars berättade platschefen Patrik Eriksson i Göteborgs-Posten att Karlatornet nu skulle växa med en våning per vecka.

Så lär det inte bli. Från full fart framåt blir det istället en kraftig inbromsning. Det är nu högst oklart när den 245 meter höga skyskrapan kan stå färdig.

Besviken

I dagarna skulle försäljningen avslutats med ett slutligt undertecknande. Men det osäkra läget på den globala finansmarknaden, orsakat av coronaepidemin, har gjort att den skjuts på framtiden. Det har Oaktree Capital Managment beslutat.

I ett pressmeddelande uttrycker Sernekes vd och koncernchef Ola Serneke sin besvikelse.

– Men den situation som uppstått i världen råder vi inte över och vi ser hur den globala oron drabbar bransch efter bransch med allvarliga konsekvenser, säger han.

Kraftfulla åtgärder

Nu vidtar företaget omedelbara åtgärder för att minimera aktiviteten i projektet.

– Vi är tvungna att ta ansvar för hela bolaget i den här situationen och tills vi har analyserat konsekvenserna av detta och hur utvecklingen framåt kommer att se ut måste vi vidta kraftfulla åtgärder. Det får konsekvenser direkt för de resurser som är knutna till projektet. En analys av dessa konsekvenser liksom av tidsplanen återkommer vi med snarast möjligt, säger Ola Serneke.

Beskedet om det uppskjutna affären fick Sernekes aktievärde att rasa så snart börsen öppnade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.