Bygget av Västlänken oroar

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningen om trängselskatt har väckt nytt liv i debatten om Västlänken. De hårdaste kritikerna befarar att stora delar av innerstan kommer att lamslås i samband med bygget. Men enligt projektledningen är farhågorna överdrivna.

På ett träd på Vasagatan i Göteborg sitter en affisch. Den visar ett gigantiskt schakt med Hagakyrkan i bakgrunden. Planschen togs fram av nätverket Trädplan inför omröstningen om trängselskatt i Göteborg, för även om nätverket är för trängselskatt uppmanade man folk att rösta nej. Man såg det som enda sättet att stoppa Västlänken.

– Västlänken är en fara för stan – för miljön, för träden, för kulturhistoriska byggnader och fornminnen, säger Barbara Lindell, som är med i nätverket.

Västlänken

– Trafikverket visar bara bilder på en station med coola människor. Vi ville visa en bild av hur det kommer bli i Göteborg under bygget, säger hon.

Nätverket har rätt i att det kommer att bli ett schakt i Haga. Haga är ett av de ställen där tunneln kommer att gå igenom lera, och det innebär att man måste gräva ovanifrån och ner. Men bilden av schaktet stämmer ändå inte med verkligheten menar Trafikverket.

– Visst, det blir ett schakt, men det kommer inte att vara öppet hela tiden, utan vi bygger det i etapper, säger Karin Malmquist, projekteringsledare för Haga station.

– Vi kommer också ha tillfälliga broar som korsar schaktet för att inte minst kollektivtrafiken ska upprätthållas.

Bygget hotar gamla träd

Likväl kommer bygget av Västlänken få konsekvenser i Haga, både på kort och lång sikt. Till exempel ser det illa ut för flera av de nära 200 år gamla träden i Nya Allén. Dessutom tar nya stationsbyggnader mark i anspråk. Många av konsekvenserna beskrivs som mycket negativa för området i den miljökonsekvensbeskrivning som Göteborgs stad står bakom. Men projektledningen manar till lugn.

– Vi är i ett planeringsskede, och vissa konsekvenser kommer vi kunna minska genom att anpassa detaljplanerna, säger Karin Holmström, projektledare för Västlänken på Göteborgs stad.

– Det kan också bli aktuellt med kompensationsåtgärder, som till exempel att utöka parken i Haga på något sätt.

Detaljplaner klara

Nyligen sa byggnadsnämnden ja till detaljplanerna för två av tre stationer – Haga och Centralen. Nu ska planerna ut på samråd, vilket innebär att såväl myndigheter, fastighetsägare och allmänhet får säga sitt. Bland annat kommer det bli en utställning i Nordstan.

Men vad har allmänheten för möjligheter att påverka?

– De får lämna sina synpunkter, sedan får vi väga dem mot andra för att ta fram så bra förslag som möjligt, säger Karin Holmström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet