Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Yngve (KD), byggnadsnämndens ordförande Sotenäs kommun, berätta varför man tagit fram en ny detaljplan för Smögenbryggan. Foto: SVT

Ansvarige politikern positiv till nya planen: ”En naturlig avgränsning”

Publicerad

Handelsområdet på Smögenbryggan tar slut vid den så kallade lotstrappan. Naturligt, menar kommunen, eftersom bryggan  smalnar av där.

– Det är bättre att ta en ny detaljplan och leva med eventuella små felaktigheter, säger Robert Yngve (KD) byggnadsnämndens ordförande.

I runt 20 år har Sotenäs kommun arbetat med den nya detaljplanen för gamla Smögen. Planen syftar bland annat till att skydda kulturhistorisk värdefulla områden men också anpassa området till moderna behov.

Handeln har varit otillåten

Med den äldre detaljplanen har handeln på Smögenbryggan i princip inte varit tillåten. Men det ändrar kommunen på i och med den nya detaljplanen.

I arbetet har kommunen pekat ut en del av Smögenbryggan som handelsområde, medan en del längst in i viken fortfarande pekas ut som ett hamnområde och där handel alltså inte blir tillåtet.

– Handeln börjar vid fiskauktionen och går innåt. Sen blir det en naturlig avgränsning vid lotstrappan för det blir mycket smalare brygga.

Ändringar först om fem år

Om och när detaljplanen vinner laga kraft kan kommunen göra ändringar först efter fem år.

– Det är bättre att ta en ny detaljplan och leva med eventuella små felaktigheter. Fastighetsägare på Smögen är generellt intresserade av en ny plan så man kan lämna in nya bygglov och känna att ens fastigheter är lagliga, säger Robert Yngve (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer