Susanne Samuelsson, områdeschef för barnmorskemottagningarna i Storgöteborg. Foto: TT/SVT

Cellprovtagning igång igen i Västra Götalandsregionen

Uppdaterad
Publicerad

Cellprovtagningen i Västra Götaland har precis startat upp igen efter fem månader.

– Det är viktigt att ta sitt cellprov för då kan man tidigt upptäcka förändringar som skulle kunna leda till cancer, säger Susanne Samuelsson, områdeschef för barnmorskemottagningarna i Storgöteborg.

 På grund av coronapandemin har screeningen i form av gynekologiskt cellprov varit stoppad sedan i mars i Västra Götalandsregionen.

– Folkhälsomyndigheten blev väldigt tydliga med att vi inte kan samla grupper av människor i våra väntrum. Vi blev vi tvungna att ställa in, för med just cellprovtagningarna har det varit så att det har kommit många samtidigt, säger Susanne Samuelsson.

Coronaviruset i Västsverige

Sedan mitten av augusti är verksamheten igång igen, och barnmorskemottagningarna har det glesare mellan tiderna för att undvika trängsel.

Färre gör mammografi

Mammografiscreeningen i Västra Götaland har varit öppen nästan som vanligt under coronapandemin. Däremot har ungefär en tredjedel av de kallade avbokat eller inte kommit på sitt besök. I vanliga fall är det 85 procent som kommer på sin bokade mammografi.

Mammografin i regionen har även de jobbat med att minska risk för trängsel i väntrummen genom att förlänga intervallet mellan kallelserna till 24 månader. Men från och med måndag går regionen tillbaka till att kalla med 21 månaders intervall.

– Sammantaget med de kvinnor som inte har deltagit i screeningen blir det mycket som nu ska jobbas ikapp, säger Maria Edegran, överläkare och processägare för mammografiscreening i regionen i ett pressmeddelande.

Gynekologisk cellprovtagning

Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Erbjuds alla med en livmoderhalstapp mellan 23 och 64 år, med ett par års mellanrum.

Källa: 1177.

Mammografi

Är en undersökning som röntgar brösten för att hitta tidiga tecken på bröstcancer. Undersökningen erbjuds regelbundet kvinnor mellan 20 och 74 år.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet