Visa alla (2)

Cecilia Malmström: Vi måste bli bättre på att berätta vad vi gör

Publicerad

Cecilia Malmström (L) slår ett slag för EU-valet och tycker att alla, inklusive Dals Ed-borna borde gå till valurnorna för att rösta.
– Klimatfrågan till exempel kan ju inte Dals Ed-borna lösa på egen hand, där måste Stockholm, Bryssel och Dals Ed samarbeta, säger Cecilia Malmström (L), EU:s handelskommissionär.

Vid EU-valet 2014 var det i Dals Ed ingen rusning till valurnorna, endast 4 av 10 av kommuninvånare röstade trots att närmare 60 procent av de beslut som påverkar oss på kommunal nivå är direkt eller indirekt fattade inom EU.

– Vi borde bli bättre på att berätta konsekvenserna av våra gemensamma beslut, säger Cecilia Malmström (L).

Storskillnad i röstdeltagande

Den stora skillnaden i röstdeltagande mellan riksdags- respektive EU-val blev inte minst tydligt 2014 när det med bara några månaders mellanrum arrangerades val i till båda dessa församlingar. I kategorin unga, åldrarna 18-29 år, röstade drygt 81 procent i riksdagsvalet, medan EU-valet endast lockade 46 procent i samma åldersgrupp. Flyktinginvandring och terrorbekämpning hamnar högt upp när väljarna listar sina viktigaste frågor inför årets val, men allra viktigast anses klimatfrågan vara.

– Alla ungdomar jag möter säger att den viktigaste frågan är klimatförändringarna och den måste vi ju lösa tillsammans i EU,  säger Cecilia Malmström

Men klimatfrågorna upplevs som brådskande, EU-parlamentets beslutsprocesser som långsamma, finns den tiden?

– Det får vi hoppas, säger Cecilia Malmström (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer