Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Centerpartiet i Göteborg bryter det tidigare Allianssamarbetet, det meddelar kommunalrådet Emmyly Bönfors. Foto: Alva Karlsson/SVT

Centerpartiet i Göteborg avslutar samarbetet med Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

I sin vågmästarroll har Centerpartiet i Göteborg valt att bryta det tidigare samarbetet. Nu inleder man förhandlingar med S, V och MP.

– Vi tror att vi får större gehör för vår politik så här och är inte beredda att att ge vårt stöd till ett styre med Sverigedemokraterna, säger kommunalrådet Emmyly Bönfors (C).

Än är inte slutresultatet kontrollerat och fastställt för valet i Göteborg. Men det spelar egentligen ingen roll när Emmyly Bönfors håller presskonferens. De rödgröna partierna har 40 av 81 mandat i kommunfullmäktige. Det saknades ett mandat för att få majoritet – fram tills nu.

– Vi hade hellre fortsatt styra med Alliansen, men det fanns inte förutsättningar för det, säger Emmyly Bönfors och syftar på att den blå Alliansen där Centerpartiet tidigare ingick har 27 mandat och måste ha stöd av både Sverigedemokraterna och Centerpartiet för att få igenom sin politik.

– Det inflytandet är inte vi beredda att ge Sverigedemokraterna, säger Emmyly Bönfors.

Centerpartiet har alltså haft en vågmästarroll, men inte velat ge besked förrän nu. De rödgröna partierna har flera gånger sedan valdagen sträckt ut handen till Centerpartiet för att säkra ett maktskifte. Nu ser det ut att vara klart.

Hör Emmyly Bönfors utveckla sitt resonemang i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer