Foto: TT

Chalmers sämst i hela landet – storsatsar på fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Chalmers tekniska högskola storsatsar för att få upp antalet kvinnliga professorer, skriver tidningen Ny Teknik.

I dag är endast 17 procent av Chalmers professorer kvinnor — den lägsta siffran bland alla högskolor och universitet i landet. Räknas även biträdande professorer, docenter, lektorer och adjunkter in är siffran 22 procent.

– Vi är sämst och det har också drivit på att vi borde göra något. Det pratas mycket om jämställdhet, men nu är det dags för lite action, säger Pernilla Wittung Stafshede, professor vid Chalmers institution för biologi och bioteknik, till Ny Teknik.

Budget på 300 miljoner

Wittung Stafshede är en av initiativtagarna till satsningen Gender initiative for excellence (Genie) som nu fått en budget på 300 miljoner kronor under en tioårsperiod. Målet är att få upp andelen kvinnliga professorer till 40 procent.

Pengarna kommer bland annat gå till gästforskarprogram, rekrytering av kvinnliga forskare och arbete med att identifiera strukturer som missgynnar kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer