Chalmers utvecklar framtidens solceller

Publicerad

Solen ses av många som den optimala energikällan. På Chalmers pågår forskning och utveckling av vad de tror ska bli framtidens solceller.

Organiska solceller har många fördelar. De kommer att bli billigare än traditionella solceller, de är enkla att hantera och de går att göra genomskinliga så att de går att sätta upp på fönster och glasfasader. Sedan finns det några nackdelar. De har fram till nu inte varit speciellt effektiva jämfört med kiselsolceller och de har inte börjat produceras i stor skala än.

– Energikrisen är den största utmaningen för mänskligheten under 2000-talet. Organiska solceller är lovande och har många fördelar. De är flexibla, enkla att transportera och installera, säger Ergang Wang, assisterande professor på Chalmers.

Olika typer av plast

Traditionella solceller har blivit betydligt billigare och mer effektiva de senaste åren, men fortfarande krävs det väldigt mycket energi för att tillverka en kiselsolcell.

Energiåterbetalningstiden, den tid det tar innan kiselsolcellen producerat den energi som krävdes för att tillverkas, är cirka två till tre år under goda soliga förhållanden. För en organisk solcell är återbetalningstiden ungefär en vecka. 

– En organisk solcell innehåller inte kisel eller några metaller utan bara olika typer av plaster. Man börjar med vanlig PET-plast och sedan trycker man på lite mer exklusiva plaster på PET-plasten, säger studenten Emma Woxlin.

Förenklar

På Chalmers pågår forskning för att få fram effektiva polymerer, plaster, som är själva grunden i en organisk solcell. Det kanske största problemet har varit att få organiska solceller stabila, så att de fungerar utan avbrott under lång tid. Nu anser forskarna att man löst det problemet.

– Många forskargrupper kan producera högeffektiva polymerer, men de är svåra att tillverka. Vårt mål är att ta fram enkla polymerer som är högeffektiva men enkla att göra större, så att vi kan göra större kvantiteter, säger Ergang Wang.

De plaster som Wang och hans kollegor utvecklar skickas till universitet i Linköping där en maskin liknande en tidningspress tillverkar organiska solceller.

En mobilladdare

Sedan tar studenter på Chalmers entreprenörsskola över och utvecklar användningsområden.

I framtiden räknar de med att organiska solceller ska kunna sättas upp över hela glasfasader, men deras första produkt blir betydligt mindre.

– Vår första produkt kommer att vara en mobilladdare som vi hoppas  kommer vara klar redan i vår. Vi har börjat skapa kontakter i Nigeria, Zimbabwe,  Kenya, Uganda och Burundi just för att där finns mycket sol och ett stort behov av mobilladdare. Många har mobiltelefoner men långt ifrån alla har tillgång till elektricitet, säger Emma Woxlin.

Är plast organiskt?

Visa

Organiska solceller är gjorda av olika typer av plaster. Plasten kommer från olja som är ett fossilt bränsle. Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De har sitt ursprung i små vattendjur och växter som dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar. Så småningom har dessa organiska rester täckts av allt tjockare sedimentlager och utsatts för ökande tryck och temperatur.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer