Chalmers måste dra ner på utgifterna för att få ekonomin i balans. Därför varslas nu 180 anställda. Foto: Fredrik Persson/TT

Chalmers varslar 180 anställda om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Chalmers pensionsrelaterade kostnader ökar kraftigt. För att undvika ett växande underskott har flera åtgärdsprogram tagits fram. I dag varslades därför 180 anställda på grund av arbetsbrist.

Huvuddelen av de kraftiga neddragningarna drabbar verksamhetsstödet. Samtliga 13 institutioner blir berörda.

Under de senaste tio åren har Chalmers utökat antalet anställda med drygt 950 personer. Samtidigt har Sverige haft ett lågt ränteläge, vilket lett till att de pensionsrelaterade kostnaderna ökat.

Chalmers behöver enligt ett pressmeddelande sänka kostnaderna med en kvarts miljard om året – drygt sex procent av 2019 års omsättning. De samlade åtgärdsprogrammen ska leda till att Chalmers åter har balans i ekonomin 2022.

Sveriges Ingenjörer reagerar kraftigt på beslutet.

– Sverige måste rusta för att klara de stora teknikskiften vi står inför som 5G, elektrifiering, artificiell intelligens och cybersäkerhet. Då duger det inte att tekniska universitet varslar sina lärare och forskare och krymper resurserna, säger förbundsordförande Ulrika Lindstrand i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.