Professor Martin Andersson leder en forskargrupp som utvecklat ett coronadödande material. Foto: Privat

Chalmersforskare bakom coronadödande uppfinning

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har en forskargrupp på Chalmers jobbat med ett material som tar död på antibiotikaresistenta bakterier. ”När coronapandemin slog till tänkte vi att vi skulle testa det på virus också”, berättar professor Martin Andersson. Resultatet blev sensationellt.

Det material forskargruppen arbetat med och tagit patent på inaktiverar bakterier, och används redan på plåster och liknande produkter för sårvård. Men det visade sig alltså även effektivt mot virus, något som P4 Göteborg var först med att berätta.

När coronasmittan förvandlades till en pandemi frågade sig forskarna om det skulle fungera även på viruset.

Coronaviruset i Västsverige

– Vi undersökte då om det skulle gå att testa. Men det fanns inget labb som hade sars-cov-2. Då testade vi på andra coronavirus som man känt till. Resultatet blev att 99,9 procent av viruset inaktiverades när det kom i kontakt med vårt material, berättar professor Martin Andersson för SVT Nyheter Väst och fortsätter:

– Vi tror oss veta att det fungerar lika aktivt mot det nya coronaviruset.

Inaktiverar och dödar

Materialet som forskarna fått fram interagerar alltså med viruset, inaktiverar och förstör det. Därmed kan det inte spridas vidare. Och det kan enkelt appliceras vid produktion av skyddsutrustning.

– Ja, materialet är gelliknande och produceras i form av små partiklar. Dessa kan sedan integreras i en lösning som man exempelvis kan spraya på, säger Martin Andersson.

Enligt professorn förblir materialet proaktivt i månader – en stor del av skyddsutrustningen, som munskydd, slängs direkt efter användning. En viss merkostnad kan det bli, medger han.

– Men när det gäller våra plåster och sådant har vi kommit längre i produktionsutvecklingen, och där ser man knappt någon merkostnad längre, säger Martin Andersson.

Inom ett år

Blir ni alla mångmiljonärer nu?

– Nej, men... (skrattar) det är ju roligt om man kan använda den kunskap vi har och den forskning vi sysslar med på det här problemet, säger Martin Andersson.

Det nya materialet ska testas en hel del till innan det blir dags att använda det på skyddsutrustning för sjukhus. Men Martin Andersson hoppas och tror att det finns för försäljning på marknaden redan inom ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet