Skaraborgs tingsrätt. Foto: TT

Chef åtalas för förskingring och trolöshet mot huvudman

Uppdaterad
Publicerad

En enhetschef med ansvar för funktionshindrade åtalas för att ha använt verksamhetens pengar till att köpa varor privat och tagit pengar från funktionhindrades kioskverksamhet.

Chefen hade ansvar för funktionshindrades verksamhet i en kommun i Skaraborg och åtalas dels för förskingring och dels för trolöshet mot huvudman.

Mannen var anställd av kommunen i nästan fyra år och hade bland annat i uppdrag att sköta ekonomin för flera verksamheter, så som att beställa varor, attestera fakturor och ta emot kontanter vid en ungdomsgårds kioskförsäljning. Under den period som han arbetade som enhetschef ska han ha missbrukat sin ställning genom att låta kommunen stå för inköp av varor som han sedan tagit hem och använt privat.

Köpte varor för 67 500

Enligt förhör med vittnen handlar det om matvaror, läsk och elektronik som aldrig nådde verksamheten – samt att han ska ha köpt en surfplatta för kommunens pengar som han sedan sålt privat på Blocket.

Sammanlagt rör det sig om varor för 67 500 kronor enligt stämningsansökan. Mannen åtalas för trolöshet mot huvudman och brottet anses grovt eftersom han utnyttjat de befogenheter och förtroende som hans position som chef inneburit.

Stal kioskpengar från funktionshindrade

Ett annat av hans uppdrag och ansvarsområden innebar att ta emot kontanter från kioskförsäljning på en ungdomsgård. Men kontanterna sattes varken in på verksamhetens konto eller lämnades till personalen för inköp. I stället misstänks han tagit dem själv.

Under 2016 misstänks han förskingrat 8000 kronor som skulle gått till verksamheten för funktionshindrade. Enligt stämningsansökan så innebar hans agerande dels egen vinning samt skada för den kommun han var verksam i.

Pågrund av hans förtroendeställning som han haft innebär förskingringen även att han missbrukat sin förtroendeställning och skadat kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.