Foto: SVT

Chef utreds efter visselblåsar-tips

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen berättade SVT om att en person med koppling till Äldreomsorgen i SDF Angered utreds för en felaktig konsultupphandling. Nu visar det sig att ytterligare en chef inom samma stadsdel utreds för oegentligheter i samband med en rekrytering.

Det är Göteborgs stads whistleblower-funktion som fått in tipsen. I vanlig ordning har de granskats av det externa, norska konsultbolaget BDO. Uppgifterna har sedan bedömts vara tillräckligt allvarliga för att Statsledningskontoret ska ge BDO i uppdrag att genomföra en utredning.

Det nya tipset handlar om en rekrytering av en person i förvaltningen som ska ha gått fel till.

– Båda utredningarna är väldigt angelägna, det är ju besvärligt för en organisation att befinna sig i ett sådant läge, att det finns misstankar mot högt uppsatta personer, säger In-Anna Knutsdotter som är interncontroller på Göteborgs Stadsledningskontor.

Chefen själv vill inte kommentera anmälan.

– Jag kan inte kommentera det överhuvudtaget. Vi inväntar den utredningen helt enkelt, säger hen till SVT Nyheter Väst.

Ali Moeeni (S) är ordförande I SDN Angered. Även han är fåordig, men betonar att det inkommit ytterligare två tips mot stadsdelen som whistleblower-funktion inte valt att gå vidare med.

- Vi har haft fler anmälningar mot oss som nu är nedlagda, det kan vara någon som är förbannad bara, säger Ali Moeeni.

Men två av de här anmälningarna har ju ändå bedömts så trovärdiga att man valt att utreda dem?

Ja, detta är mitt första fall som jag har stött på under de fyra år jag har suttit på den här posten. Men det är bra att det kommer en oberoende utredning. Så får vi ta ett beslut utifrån det, säger Ali Moeeni.

Under 2016 har BDO fått i uppdrag att utreda sju ärenden som gäller Göteborgs stad, varav fyra ärenden fortfarande är under utredning.
 

Under 2016 har 22 tips lämnats in till Göteborgs Stads visselblåsarfunktion. Av dessa har sju resulterat i utredningar, varv tre hittills har avslutats. I samtliga avslutade fall har den externa konsulten BDO rekommenderat olika förändringar i till exempel arbetssätt och rutiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.