Chefsläkare Margareta Berzén håller inte med om att kunskapsläget är bristfälligt. Foto: TT/SVT

Chefsläkaren: ”Kunskapsläget är ganska bra”

Uppdaterad
Publicerad

Chefsläkare Margareta Berzén, som sitter med i regionala primärvårdsrådet i Västra Götalandsregionen, håller inte med om att kunskapsläget om PMDS är bristfälligt inom primärvården i Västra Götaland.

Men samtidigt tycker hon att det finns anledning att se över primärvårdens kompetens.

– Vi får fundera över om vi behöver utbildningsinsatser för personalen, säger hon.

I dag är det primärvården som ansvarar för personer som drabbas av PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Här ska de få en medicinsk utredning och behandling.

Och det är i det regionala primärvårdsrådetsom man tar fram riktlinjer för att förbättra kunskapsläget.

Margareta Berzén sitter med i regionala primärvårdsrådet i Västra Götaland. Hon anser inte att kunskapsläget om PMDS är dåligt inom primärvården i Västra Götaland. Men samtidigt tycker hon att det kan bli bättre.

– För primärvårdens del så tycker jag att det är ganska så bra generellt sett. Men att den här informationen som nu kommer fram om de kvinnor som inte får hjälp visar på att det finns rop på hjälp. Vi kan bli bättre, säger hon.

Vill se över kunskapsläget

Hon framhåller att det är flera kvinnor som faktiskt får hjälp mot PMDS. Hon säger också att hon i sin karriär aldrig har fått klagomål från kvinnor som inte fått hjälp mot sin PMDS.

Men samtidigt tycker hon att det nu finns anledning att titta på hur kunskapsläget ser ut i Västra Götaland.

– Vi får fundera över om vi behöver ha utbildningsinsatser för vårdcentralernas läkare och övrig personal.

Anser du att det behövs?

– Ja, det gör det ju, utifrån det du beskriver att det finns de patienter som inte får den vården de har rätt till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.