Några dagar efter att boende på Granåsgården i Bengtsfors fått sin första dos av coronavaccinet insjuknade flera av dem i covid-19. Foto: Privat

Coronasmittan sprider sig på äldreboende i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

För knappt två veckor sedan vaccinerades de boende på det särskilda boendet Granåsgården i Bengtsfors mot covid-19 – strax därefter konstaterades att flera boende smittats av viruset. Nu har smittan spridits till ytterligare en avdelning.

– Fram tills nu har vi lyckats hålla smittan utanför. Beklagligt att vi fem i tolv fått in det på våra boenden, säger Göran Eriksson, kommunchef.

Flera boende på Granåsgården insjuknade i covid-19 – bara några dagar efter att de boende fått vaccin. Efter det har samtliga brukare på boendet provtagits och svaret på testerna visar att smittan har spridits till ytterligare en avdelning.

– Orsaken till att det kommit in på boendet vet vi inte. Men det är klart att det är jättesvårt att begränsa smittan på ett äldreboende, säger Göran Eriksson.

Kommunen vidtar flera åtgärder för att förhindra att fler smittas. Avdelningarna är isolerade från varandra och extra omvårdspersonal arbetar på boendet.

Besöksförbud

Folkhälsomyndigheten har på begäran av Bengtsfors kommun tagit beslut om tillfälligt besöksförbud som gäller perioden 20 januari till den 9 februari 2021. Beslutet omfattar alla särskilda boenden för äldre i kommunen.

Detta efter att Folkhälsomyndigheten fått befogenheter av regeringen att besluta om lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre i de fall då andra åtgärder inte räcker till för att minska smittspridningen av covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet