140 elever på Fjällboskolan i Göteborg får stanna hemma efter smittspridning av covid-19. Bilden är en genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Coronautbrott på skola i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter att fem elever på Fjällboskolan i Utby konstaterats sjuka i covid-19 beslöt grundskolenämndens ordförande Helene Odenjung (L) tillsammans med smittskyddet i Västra Götaland att två årskurser ska undervisas på distans.

Det är eleverna i årskurs fyra och fem på Fjällboskolan i Göteborg som får stanna hemma efter att flera elever och vårdnadshavare insjuknat i covid-19, något som GP var först med att skriva om.

– Jag har sett att allt fler får symptom och blir sjuka, inte bara elever utan även vårdnadshavare. Det är en indikation att det inte går åt rätt håll, säger Yvonne Alhäll, rektor på Fjällboskolan.

Det är skolkommunalrådet Helen Odenjung (L) och smittskyddet i Västra Götaland som fattat beslutet med rektorns rapporter som underlag.

Är eleverna allvarligt sjuka?

– De är sjuka och hemma med symptom, men inte så pass allvarligt att de behövt åka till sjukhus, säger Yvonne Alhäll.

Lägligt med höstlov

Distansundervisningen för de två årskurserna kommer att fortsätta veckan ut. Men veckan efter är det höstlov, vilket skulle kunna bidra till att bromsa smittan.

– I våras när det var påsklov såg vi stor nytta av det. När smittan ökade i andra delar av samhället såg vi inte samma utveckling i skolan.

Kan det bli aktuellt att undervisa fler årskurser på distans?

– Ingen aning, men det hoppas jag inte. Jag hoppas denna åtgärd ger effekt och om smittan fortsätter att öka får vi göra en ny bedömning, säger Yvonne Alhäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer