Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Covidsmittan: Nu syns ljuset i tunneln, säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Jan Kilhamn. Foto: SVT

Covidsmittan: Äntligen syns ljuset i tunneln

Uppdaterad
Publicerad

Smittotalen minskar, allt färre behöver sjukhusvård och allt fler blir vaccinerade. Den generella trenden just nu är glädjande, men samtidigt höjer smittskyddet ett varningens finger: Det är inte läge att börja slappna av nu.

Minskningen av smittspridningen är inte gigantisk, och det ser väldigt olika ut i olika delar av regionen. I till exempel Borås/Sjuhärad syns istället en svag ökning och det är en fortsatt hög smittspridning i hela regionen. Men den generella trenden är tydlig och glädjande.

Oro för bristande vaksamhet

Och experterna tror att det handlar om en bestående förändring, främst beroende på att allt fler blir vaccinerade. Och samtidigt oroar man sig över att människor som tar till sig den positiva informationen börjar släppa lite på sin vaksamhet.

– Det är viktigt att poängtera att även om vi haft en nedgång på totalen i regionen de senaste två veckorna har vi väldigt långt kvar innan vi får ner samhällsspridningen och antalet fall, varnade smittskyddsläkaren Tomas Wahlberg på onsdagens presskonferens.

”Vaccinera dig”

– Vi måste förvalta nedgången väl och fortsätta pressa ner. Nu gäller det att följa alla råd och rekommendationer och vaccinera sig så att vi får ner detta ordentligt, tillade han.

I klippet ovan kan du höra tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Jan Kilhamn och vaccinationssamordnaren Kristine Rygge prata om utvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet