Elcykelns batteri exploderade medan det laddades. Foto: TT/Privat

Cykelbatteri exploderade – hela villan rökskadad

Uppdaterad
Publicerad

Familjen i Skene skulle ladda en elcykel i källaren. Senare under kvällen hörde Malin och Johan Andreasson att något small.

– Det lät som att det revs ner hyllor i källaren. Vi trodde att det var ett inbrott och sprang ner. Men när jag öppnade källardörren såg jag att det är full rökutveckling och att det slår lågor, säger Johan Andreasson.

Han sprang då för att hämta brandsläckaren medan Malin Andreasson sprang upp till övervåningen för att väcka barnen.

– Det var inte mycket jag hann släcka. Det gick inte att stå där för all rök.

Familjen tog sig ut oskadda och larmade 112.

– De var väldigt snabbt på plats. Det kändes som lång tid när vi stod där och väntade men det tog nog inte mer än fem minuter.

Alla husets våningar rökskadades och familjen tog in på ett hotell första natten. Nu bor de hos anhöriga. Om ungefär tre veckor kommer de att kunna flytta tillbaka till huset.

”Tror inte det händer en själv”

Orsaken till branden var elcykelns batteri, som exploderade medan det laddades.

– Man tror ju inte att det ska hända en själv. Man tänker inte att det är så farligt att ladda batterier under natten men jag kommer ju inte att göra om det.

LÄS MER: Ladda inte när du sover – här är tipsen för att ladda rätt

Mattias Strömgren, olycksutredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar att det alltid finns en liten risk för brand vid laddning av batterier.

– När det gäller elektriska produkter är det en generell uppmaning att se till att både produkten och sladdarna är hela. Se också till att de är CE-märkta och uppfyller de krav som finns, säger han och påpekar att det är viktigt att ha ett bra brandskydd ifall olyckan är framme.

Bränderna över i hoverboards

På senare år har bränder i hoverboards blivit vanligare.

– Hoverboarden är en ny produkttyp som inte funnits så länge. Bränderna i dessa har ökat på ett markant sätt som är oroväckande.

LÄS MER: 10 av 13 hoverboards döms ut av Arbetsmiljöverket

Däremot finns det en tydlig nedgång i antalet tv-apparater som fattat eld. År 2000 fattade 82 tv-apparater eld i landet. Under 2015 var samma siffra tre stycken.

– När man gick från tjock-tv till platt-tv så tror vi att det är teknikskiftet som medfört säkrare tv-apparater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.