Cykelns dag firas runt om i landet idag. Foto: TT

Cykelns dag – för att få fler att välja cykeln

Publicerad

Cykelns dag firas över hela Sverige i dag, så även i Göteborg. Ett årligt återkommande arrangemang som Cykelbranschen står bakom.
– Vi vill få fler att upptäcka hur fantastiskt roligt det är att cykla, dessutom bra för hälsan och ekonomin, säger Joakim Stenberg, VD Cykelbranschen.

Den rikstäckande manifestationen Cykelns dag firas på olika sätt under dagen. Förutom att många kommer att cykla så blir det även fika på ett cykelcafé i Kville i Göteborg. Där firar också Hisingens cykelklubb utanför Kville Saluhall med cykeltest, mek och tipsrundor

– Det ligger i regeringens målsättning att vi ska ställa om till en mer miljömässig trafik och där kommer cykeln in som ett fantastiskt fortskaffningsmedel. Bra för miljön, hälsan och ekonomin, säger Joakim Stenberg, VD Cykelbranschen, till SVT Nyheter Väst.

Samlad cykeltur

Cykelfrämjandet i Göteborg kör en samlad cykeltur klockan 12, från Linnéplatsen till Backaplan, för att testa årets nyheter.

– Vi skulle helst vilja ha 364 dagar till som är cykelns dag, så att vi verkligen fokuserar på cykling i Göteborg, säger Karl Zander, vice ordförande på Cykelfrämjandet i Göteborg.

Han tycker att mycket mer kan göras för att cykeltrafiken ska fungera bättre i Göteborg än vad den gör i dag.

– Göteborg är en av få städer i Sverige där cyklingen minskar, det har man sett på resvaneundersökningar. I både Stockholm och Malmö ökar den, säger Karl Zander.

Satsa mer på cyklisterna

Enligt honom kan orsaken till det vara att det är lite besvärligt att cykla i Göteborg, att det inte är ett sammanhängande cykelnät.

– När man cyklar på en cykelväg kan man plötsligt hamna ute i biltrafiken. Det finns ingen tydlighet i infrastrukturen och man vet ofta inte vad som händer efter nästa kurva, säger han.

Cykelfrämjandet i Göteborg försöker enligt honom att kontinuerligt prata med politiker och tjästemän för att få dem att satsa mer på cyklisterna och dess framkomlighet i staden.

– Jag skulle vilja att det man lovade i cykelprogrammet blev verklighet. Bland annat att se över kurvradier, bredder på cykelbanorna, skyltningen och satsa på ett sammanhängande cykelnät, säger Karl Zander.

Cykling

Visa

Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Det har stor betydelse för miljön om en del av dem kan ersättas med att cykla eller gå, eftersom bensinförbrukningen och koldioxidutsläppen är 35 procent högre de första fem kilometrarna av en bilresa. Under de första tre kilometrarna av en resa är bilens utsläpp av avgaser 50 till 60 gånger högre per kilometer.

Du kan också förbättra din hälsa genom att cykla i stället för att åka bil. En i stort sett inaktiv person i medelåldern halverar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att cykla fem kilometer om dagen. Dessutom ökar kroppens förbränning.

Källa: Trafikverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer