Ett av förslagen på hur cykeltornet kan se ut. Foto: Kjellgren Kaminsky

Cykelparkeringstorn på Drottningtorget kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ett cykelgarage i form av ett torn på Drottningtorget i centrala Göteborg. Under fredagen meddelade Trafikkontoret att planerna för att det ska bli verklighet har nått ännu ett steg.

Tornet som kan komma att byggas är tänkt att fungera som ett automatiskt cykelgarage, där man tryggt ska kunna lämna in sin cykel.

– I andra länder finns liknande lösningar för bilar och på några få platser även för cyklar. Man använder sin telefon eller ett kort för att logga in. Därefter tas cykeln om hand av en robot som tar tag i cykeln och parkerar den tryggt och säkert i tornet. Så ingen kommer att ta sig in i tornet, och ingen kan komma åt cyklarna, säger Johanna Lennmalm, som är projektledare på Trafikkontoret.

Kan kosta 18 miljoner kronor

Enligt en genomförandestudie som blev klar i veckan bedöms de samlade kostnaderna för bygget uppgå till 18 miljoner kronor. Utöver det tillkommer årliga driftkostnader.

Projektet är en del i visionen om att göra Göteborg till en mer cykelvänlig stad. Tanken är att man på det här sättet ska kunna testa en ny typ av cykelparkering, och samtidigt säkerställa behovet av säkra cykelparkeringar i centrum.

– Förhoppningen är att det ska bidra till att öka cyklandet i Göteborg och bidra till att uppfylla målet om att tre av fyra personer ska se Göteborgs som en cykelvänlig stad år 2025, säger Johanna Lennmalm.

Utformas som skulptur

Tornet föreslås också att vara utformat som en skulptur.

– Om politikerna väljer att gå vidare med projektet är det viktigt att skapa en intressant byggnad som bidrar till en attraktiv stadsmiljö, säger Johanna Lennmalm.

Efter att studien nu är klar lämnas ärendet över till Trafiknämnden som ska ta ställning till huruvida tornet ska byggas eller inte. Om tornet blir av så är det tänkt att i första hand vara en tillfällig lösning som byggs med ett tidsbegränsat bygglov.

Förvaltningarna tveksamma

I arbetet med studien har representanter från stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret och park- och naturförvaltningen deltagit. Av studien framgår att förvaltningarna inte ser cykelparkeringstornet som en enskild lösning på bristen på cykelparkeringar, utan hellre vill se en större lösning med exempelvis ett garage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.