Idag börjar Johanna Stigmar och hennes lag cykla mot Paris, för Barncancerfondens skull. Foto: Rob Vanstone

Cyklar in pengar till Barncancerfonden

Publicerad

Det började med elva danska cyklister som ville se avslutningen av Tour de France. 16 år senare är tusentals människor från hela Norden engagerade i ett cykelprojekt som förra året gav Barncancerfonden drygt 26 miljoner kronor.

Johanna Stigmar förbereder sig just nu för sin första cykling. Hon har ett tydligt mål.

– En vän till mig gick bort i tonåren, och för några år sedan när jag hämtade mitt barn på förskolan hade ett annat barn gått bort. Finns det något att göra som kan förhindra att mitt barn är med om samma sak vill jag göra det, säger hon.

En mängd olika företag har sponsrat projektet, som grundats av en dansk juiceproducent. Förra året tog ett svenskt juiceföretag över som huvudsponsor i Sverige, Norge och Finland. Under året har man organiserat skollopp runtom i Norden, där barn fått samla in sponsorpengar att skänka till Barncancerfonden.

”Sjuka barn kan inte pausa”

48 lag med knappt 2000 medlemmar siktar på att anlända samtidigt till Paris nästa lördag. När starten går beror på var man bor. I Sverige har laget från Dalarna den längsta sträckan att avverka. För Göteborgslaget går starten precis en vecka före den planerade målgången.

– 125 mil är det, och jag tror att det kommer att bli jobbigt. Men vi kan ta pauser. De sjuka barnen vi kämpar för kan inte det. Jag tänker att klarar de det, så ska jag klara det här, säger Johanna Stigmar.

Fått upp cykelvanan

Hon har gått från en ovan cyklist till en veteran under våren – ungefär 300 mil tror Johanna Stigmar att hon har i benen. Cyklisterna som bor i Göteborgsområdet har tränat tillsammans flera gånger i veckan. Några är vana, andra har knappt cyklat tidigare, men de förenas i engagemanget för kampen mot barncancer.

– Vissa har mist ett barn. Häromdagen cyklade vi förbi en grav. Vi har en tydlig vision, vi vill samla in så mycket pengar som möjligt, säger Johanna Stigmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.