En gång om året, på våren, händer det att vi tänker på planeten. I år inträffar detta tillfälle den 24 mars, nu på lördag alltså. Foto: SVT Arkiv

Dags att tänka på planeten

Uppdaterad
Publicerad

En gång om året, på våren, händer det att vi tänker lite extra på planeten. I år inträffar detta tillfälle den 24 mars.

Mellan 20.30 till 21.30 på lördagskvällen kan man som privatperson visa sympati med en ansträngd planet genom att helt enkelt släcka ljuset. Det sägs att om alla jordens invånare levde som vi i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter. Men nu har vi bara en. I fjol ska 187 länder ha deltagit i den internationella nedsläckningskampanjen med namnet ”Earth hour”.

Även dagtid ordnas klimataktiviteter runtom i Västsverige denna lördag. Vill du till exempel veta hur du lever ett mer hållbart liv med mindre miljöpåverkan kan du bland annat leta dig till Hjällsnåshallen i Gråbo. Och i Vänersborg kan man prova elcykel och kolla in el- och gasbilar.

Val 2018 – Klimat

Vill ändra vanor

För Göteborgs del är det miljöförvaltningen som samordnar Göteborgs Stads del av manifestationen och i samband med detta tipsas det också om några enklare förändringar i vardagen som sammantaget blir en stor hjälp för klimatet.

 – Vi har valt ut några enkla energispartips som man kan ta med sig även när det inte är Earth Hour. Det går naturligtvis att göra hur mycket som helst, men människan är ett vanedjur så det är bättre att göra några enkla förändringar åt gången, säger Björn Lundqvist, energi- och klimatrådgivare Göteborgs Stad.

Energispartips för alla dagar

• sänka inomhustemperaturen – en sänkning med en grad sparar cirka fem procent av uppvärmningskostnaderna.

• byta ut alla typer av äldre glödlampor till LED-lampor – det sparar både energi och pengar.

• byta ut gamla lysrör till LED – stor hjälp inte bara för att minska energianvändningen, utan även för att äldre lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver, som i sig är farligt för miljön.

• utnyttja gratisvärmen då du använder ugnen – låt ugnsluckan stå öppen efter att du stängt av värmen.

• inte ställa möbler eller andra större föremål framför elementen/radiatorerna – på så sätt utnyttjar du värmen mer effektivt.

Källa: Göteborgs stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet