På fredagen avgörs Wet rock race väster om Orust. Foto: Valentin Baat

Dags för swimrun från Gullholmen till Käringön

Uppdaterad
Publicerad

Med start på Gullholmen ska de 150 tävlingsparen på fredagen simma och springa över totalt sju öar. Och intresset för tävlingen Wet rock race är stort. När anmälan öppnades i mars tog deltagarplatserna slut på drygt sex minuter.

För sjätte gången avgörs Wet rock race mellan Gullholmen och Käringön väster om Orust. Tävlingen var en av de första swimrun-tävlingarna i Sverige, strax före exempelvis Öloppet i Göteborgs skärgård, men idag finns flera liknande tävlingar längs med landets kustremsor.

Fredagens väder ser ut att bli gynnsamt för de 300 deltagarna som hoppar i vattnet vid Gullholmen klockan 13.

– Det är inte jättevarmt och det är bra för de springer i våtdräkter. Nu är det helt optimalt med lite vind och inte för höga vågor, säger arrangören Josefin Aldenborn till SVT Nyheter Väst på fredagsförmiddagen.

Det finns både en herr-, dam- och mixklass där den yngsta deltagaren, som springer tillsammans med en förälder, är så ung som 10 år.

– Det är väldigt blandat mellan motionärer och elitlag, mammor som springer med döttrar, gifta par och så vidare, säger Josefin Aldenborn.

”Alla som vill kan inte vara med”

När anmälan öppnade den 29 mars tog platserna slut på drygt sex minuter.

– Det gick väldigt fort. Vi tycker det är roligt att intresset är så stort samtidigt som det är svårt eftersom alla som vill vara med inte kan vara med. Vi satte ett tak på 150 par. Dels för att det ska vara en trevlig löprunda och dels för folkfestens skull. Det är ju ganska små öar och trånga bryggor de passerar, förklarar Josefin Aldenborn.

Allt överskott går till Sjöräddningssällskapet på Käringön, Käringöns IF och Föreningen Gullholmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.