Vid valstugorna på Milleniumplatsen finns inget material anpassat för synskadade. Foto: Hans-Åke Mossberg/SVT

Dåligt med information för synskadade i valstugorna

Publicerad

Många av landets valstugor saknar material för synskadade. Det visar en undersökning från Synskadades riksförbund. Och valstugorna vid Milleniumplatsen i Göteborg är inget undantag.

Synskadades riksförbund har frågat efter material för synskadade i totalt 301 valstugor på 48 platser i landet. Det kan vara material upptryckt i stor stil, som är intalat på ljudfil eller som finns tillgängligt som punktskrift. Undersökningen visade att 96 procent av de tillfrågade valstugorna saknade sådant material.

Istället hänvisade flera av dem till partiernas hemsidor. Något som inte räcker, menar Neven Milivojevic, intressepolitisk chef på förbundet.

”Demokratiskt problem”

– Problemet är att många synskadade inte har tillgång till internet. Dessutom har partiernas hemsidor många brister vad gäller tillgängligheten. Detta är ett demokratiskt problem, säger han i ett pressmeddelande.

Med en knapp vecka till valet är det fullt med människor som ställer frågor till partiernas valarbetare vid Milleniumplatsen i Göteborg. Men när SVT Nyheter Väst frågar efter material anpassat för synskadade svarar samtliga att det inte finns. Claudia Pedrini står i Socialdemokraternas valstuga.

Partierna självkritiska

– Jag tror att vi överlag är lite dåliga på att tänka på dem med som har något funktionshinder. Ofta tänker vi bland annat på våra medborgare som inte talar så bra svenska. Där har vi förberett material och det är ett demokratiskt problem om inte alla kan läsa sig till informationen, säger hon och påpekar att hon ska ta frågan vidare.

Maria Nilsson i Liberalernas valstuga hänvisar till partiets hemsida. Samtidigt är hon självkritisk till att det inte finns material anpassat för synskadade i valstugan.

– Vi har kommit en bit i vårt tillgänglighets- och rättighetsarbete, men inte hela vägen. Vi kanske har en ramp för dem som behöver det, men vi har inte tänkt på alla komponenter.

Fakta antal synskadade

Exakt hur många synskadade som finns i Sverige är oklart men ungefär 100 000 har så stora problem att de är inskrivna på en syncentral.

Källa: Synskadades riksförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.