Trupp ur Malmölaget Infinity. Foto: Klara HolstVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tumbling, stunts och mänskliga pyramider i Partille

Publicerad

Partille arena exploderade under lördagen av färg och musik när nordiska cheerleaders möttes i ett stort mästerskap.

– Det är nog den största endagstävlingen i Sverige någonsin, säger Sofie Lewerentz, sportchef på föreningen Gothenburg Cheer One och medarrangör.

Nordic All Level heter tävlingen som är ett öppet mästerskap i olika åldersklasser. Förutom tävlande från Skandinavien deltar även ett ryskt lag. Traditionell cheerleading är en mix av bygg (stunts) och mänskliga pyramider, samt volter, hopp, dans och ramsor (se faktaruta)

– Det känns jättekul, väldigt mycket som händer överallt men hittills har det rullat på bra, säger Sofie Lewerentz.

Var manlig sport

Sporten cheerleading växte fram vid de amerikanska universiteten under 1800-talets slut. Från början var utövarna män med uppgift var att leda hejarramsor vid idrottsarrangemang. Med tiden tog kvinnorna över och cheerleading utvecklades till sin egen sport, som kom till Sverige på 80-talet. De manliga inslagen på Nordic All Level är få, men de finns.

– Totalt skulle jag uppskatta att ungefär 5 procent är killar, säger Sofie Lewerentz.

Hennes lag Gothenburg Cheer One hade under lördagseftermiddagen tagit ett guld i klassen Minior Level 2.

– Förhoppningsvis blir det fler!

Fakta

Visa
  • Stunt – även kallat bygg och är lyft som av utförs av 2-5 personer. Vanligast är att en byggrupp består av en topp som lyfts eller kastas, två baser som lyfter varsin fot och en bakperson som håller i vaderna på toppen (en framperson som stödjer stuntet framifrån förekommer i de lägre klasserna). Exempel på stunts är lib (liberty) på ett ben med fribenet i olika svåra positioner och även basket toss, där utövarna med hjälp av en speciell teknik kan kasta upp en flygare (flyer/topp) flera meter upp i luften, där hon eller han utför gymnastiska moment eller akrobatiska konster.
  • Pyramider – består av två eller flera sammankopplade stunts och kan vara i flera våningar.
  • Tumbling – gymnastik
  • Dans – en del av programmet dominerat av dans (speciella och skarpa armrörelser)
  • Hopp – till exempel spread eagle/x-hopp och toe touch
  • Ramsa – även kallat cheer eller chant, innehåller ofta lagets namn eller färger. Gör det för att peppa publiken att jubla mer.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer